De Klassieken
AVROTROS

De grand finale: Wie wint de gouden baton van Maestro? (spoiler alert)

foto: AVROTROS / Michel Schnater
  1. Klassiekchevron right
  2. De grand finale: Wie wint de gouden baton van Maestro? (spoiler alert)

De twee overgebleven finalisten, Simone Kleinsma & Sor, streden gisteravond om de felbegeerde Gouden baton van 2022. Wie trad er in de voetsporen van de eerdere winnaars van Maestro: Lucas Hamming, Lenette van Dongen, Spike, Leona Philippo en Maartje van de Wetering? Het Nederlandse publiek gaf dit jaar voor het eerst de doorslaggevende stem. Ab Nieuwdorp spreekt de finalisten 'the day after' in de uitzending van De Klassieken.

De finale van Maestro gemist? Kijk de uitzending terug via deze link.

De eerste werken van de avond werden speciaal door het orkest uitgekozen voor de finalisten. Sor mocht het muzikale spits afbijten met het vierde deel uit de Negende symfonie 'Uit de nieuwe wereld' van Antonín Dvořák. En Simone kreeg als opdracht de Ouverture uit de Midzomernachtsdroom van Felix Mendelssohn te dirigeren. Beiden deden het fantastisch, ze maakten écht muziek. Sor kreeg 37 punten van de jury en het orkest & Simone kreeg 35 punten. De finalisten zijn aan elkaar gewaagd!

foto: AVROTROS / Wessel de Groot

Simone Kleinsma in de strijd om de gouden baton van Maestro

Beethovens Vijfde
Een vast onderdeel van de finales van Maestro is het dirigeren van misschien wel één van de allerbekendste symfonieën ooit geschreven: de 'Vijfde' van Beethoven. De finalisten mochten ook van te voren repeteren met het orkest, waardoor ze nóg meer hun eigen stempel op de muziek en de uitvoering konden drukken. Sor zocht naar vergelijkingen in beeldspraak, zoals 'storm' & 'regenboog'. Simone probeerde zich in te leven in de componist, Beethoven, en zijn strijd tegen het doof worden. Ook hier waren de kandidaten aan elkaar gewaagd, wat ook bleek uit de punten: Sor 34 punten en Simone 37 punten.

Uitslag
Uiteindelijk was de doorslaggevende stem voor het Nederlandse publiek. Sor en Simone stonden bijna gelijk met respectievelijk 71 en 72 punten. De winnaar van Maestro kreeg 72% van de stemmen van het Nederlandse publiek & daarmee ook 72 punten.
Presentator Frits Sissing kwam met het verlossende woord: Sor wint de gouden baton van Maestro 2022! Hij kon het bijna niet geloven..., maar dirigeerde vol trots voor ons het eindstuk Stars and stripes forever van John Philip Sousa.

foto: AVROTROS / Wessel de Groot

Rapper Sor wint de gouden baton van Maestro 2022

The day after...
Ab Nieuwdorp sprak de finalisten in de uitzending van De Klassieken. Hoe gaat het met Sor en Simone 'the day after'? Hoe kijken ze terug op dit grootse avontuur én wat voor plekje krijgt de gouden baton? Luister het interview hier terug:

Interview met Sor & Simone 'the day after'

Ster advertentie
Ster advertentie