De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Toccata en fuga in d klein, BWV 565

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Toccata en fuga in d klein, BWV 565

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Leo van Doeselaar in de Martinikerk in Groningen.

Van Disneys Fantasia tot The Phantom of the Opera, steeds zorgde het begin van deze compositie voor memorabele momenten. Het geheim? Een felle, met een zogeheten mordent geaccentueerde eerste noot, met daarop volgend dat spannende korte stiltemoment en dan die overdonderende dalende notenreeks (of variaties daarop, zoals in Pirates of the Caribbean). Bachs eigen partituur is jammer genoeg niet overgeleverd, wat tot veel speculaties heeft geleid over het ontstaansjaar van deze wilde, originele en eigenlijk weinig ‘Bachachtige’ compositie.

Veel zou worden opgehelderd als deze toccata en fuga kan worden gesitueerd in Bachs jonge jaren in Arnstadt. Aan het orgel daar ontbrak namelijk een 16-voetsregister op het klavier, wat Bach kan hebben verleid tot octaafverdubbelingen om zo het daverende effect van die openingsmaten te kunnen voortzetten.

Lees meer over BWV 565 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe opname.

Ster advertentie
Ster advertentie