De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Fluitsonate in b klein, BWV 1030

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Fluitsonate in b klein, BWV 1030

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Marten Root en Menno van Delf in Het Concertgebouw, Amsterdam.

Er is maar een handjevol fluitsonates van Bach bekend, en daarvan is alleen de Sonate in b klein compleet in Bachs handschrift overgeleverd. Welke fluitist Bach voor dit veeleisende stuk vol subtiliteiten in 1736/37 in gedachten had, is in nevelen gehuld. Maar dat het een excellent musicus geweest moet zijn, staat als een paal boven water. Er was namelijk in 1724 ook een passerende virtuoos nodig – Gabriel Buffardin – om Bach te verleiden het instrument voor het eerst in Leipzig in zijn cantates te gebruiken.

Lees meer over BWV 1030 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie