De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Preludium et partita del tuono terzo, BWV 833

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Preludium et partita del tuono terzo, BWV 833

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Menno van Delft in het Mauritshuis in Den Haag.

Johannes Vermeers leven voltrok zich, voor zover we weten, van de wieg tot aan het graf in Delft. Bach was ietwat reislustiger. Maar heel wat van hun tijdgenoten waren dat nog veel meer. De Franse diplomaat en kunstliefhebber Balthasar de Monconys is een voorbeeld. Die reisde heel Europa door en bracht het zelfs tot in Egypte en Syrië. In 1663 was hij in Delft waar hij Vermeer in zijn studio bezocht.

Nadat Bach allebei zijn ouders was verloren, trok hij als tienjarige jongen in 1695 bij zijn oudste broer Johann Christoph (1671-1721) in. Die woonde en werkte bijna zijn hele leven in Ohrdruf, een dorp in Thüringen waar hij als organist was aangesteld. Provincialer kan haast niet, toch was zijn muzikale horizon heel breed. De Prelude en partita, BWV 833, is bewaard in een door Johann Christoph samengesteld handschrift dat niet alleen muziek van Böhm, Buxtehude en Pachelbel bevat, maar ook triosonates van Albinoni en klavecimbelsuites van Nicolas Lebègue, gekopieerd uit diens Les pieces de clavessin (Parijs: 1677). Muziek van ver over de provinciegrenzen dus.

Lees meer over BWV 833 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie