De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Cantate Der Friede sei mit dir, BWV 158

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Cantate Der Friede sei mit dir, BWV 158

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Matthew Brook en De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Hans-Christoph Rademann in de Grote Kerk in Harlingen.

Werd dit stuk gecomponeerd voor derde paasdag of voor Maria Lichtmis? De muziek is alleen in kopieën overgeleverd en daarin worden beide gelegenheden genoemd. Dat het in de tekst gaat over Simeon, pleit voor Maria Lichtmis. Op die dag wordt gevierd dat Jezus wordt gepresenteerd in de tempel. De vrome Simeon hield toen volgens het evangelie van Lucas de pasgeboren Jezus in zijn armen. Zo werd de profetie vervuld en kon Simeon in vrede sterven. Voor Pasen pleit echter het slotkoraal, een echt paaslied. Dan staat het dus weer 1-1.

Het zou ook kunnen dat het hier gaat om delen uit verschillende cantates, die Bach of iemand anders later samenvoegde voor een onbekende gelegenheid. Alleen voor het slotkoraal zijn vier zangers nodig, verder vraagt de partituur alleen om een bas en een sopraan. De cantate is ultrakort, en de bezetting is sober. Centraal in alle delen staat het contrast tussen de hemelse vrede en de onrust op aarde. De hemel lonkt, want de aarde is vol oorlog, strijd en ijdelheid.

Lees meer over BWV 158 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie