De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Toccata en fuga in d klein, 'Dorische' BWV 538

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Toccata en fuga in d klein, 'Dorische' BWV 538

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Leo van Doeselaar in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Schaamt u zich niet en beluister deze toccata en fuga gewoon nog eens. Het is immers zeer complexe muziek, lastig om ineens te bevatten. Toch is spaarzaamheid hier de sleutel, want Bach weet enkele simpele motieven uit te spinnen tot twee overweldigende bouwsels. En hoewel de delen van dit power couple waarschijnlijk niet tegelijk zijn geschreven, passen ze bij elkaar als geen ander.

De toccata is een schoolvoorbeeld van retoriek, verpakt in een perpetuum mobile van zestiende noten. Het beginmotief, bijna een thema, wordt gepresenteerd, becommentarieerd, bevestigd, bewerkt, weer bevestigd, etcetera. Elk muzikale gebaar is afgeleid van dat ene motief, op zich al een geweldige prestatie. Bach brengt nog extra reliëf aan door een levendige dialoog tussen hoofd- en rugwerk. Voor optimale balans ten slotte worden korte passages met ‘spannende’ akkoorden consequent gevolgd door brede muzikale opklaringen.

Lees meer over BWV 538 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie