De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Prelude en fuga in c klein, nr. 2 uit Das Wohltemperirte Clavier I, BWV 847

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Prelude en fuga in c klein, nr. 2 uit Das Wohltemperirte Clavier I, BWV 847

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door door Masato Suzuki in zijn huis in Voorburg.

De prelude is een geometrisch tapijt van omspeelde gebroken akkoorden in een rusteloos, continu herhaald patroon: scherpe, vaak dissonante, uitschieters op de benadrukte delen van de maat en onafgebroken beweging ertussenin. Eerst lijkt het patroon steeds exact hetzelfde, maar wanneer je scherper kijkt en luistert blijken er – zoals in een handgeweven tapijt – her en der kleine variaties in te zitten. Op een gegeven moment schiet er een draad los, die daarna voor een kort moment nog strakker dan aan het begin wordt vast geweven, maar vervolgens definitief loslaat.

Lees meer over BWV 847 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie