De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Motet Fürchte dich nicht, ich bin bei dir, BWV 228

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Motet Fürchte dich nicht, ich bin bei dir, BWV 228

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Stephan MacLeod in de Grote Kerk in Naarden.

Het zou natuurlijk mooi zijn als kon worden vastgesteld dat Bach dit motet in 1726 componeerde voor de begrafenis van de vrouw van Stadthauptmann Winckler. Dan zou dit dubbelkorige werk kunnen worden toegevoegd aan de andere motetten die Bach in Leipzig componeerde, vaak in opdracht van privépersonen. Maar er zijn aanwijzingen dat Fürchte dich nicht veel eerder werd geschreven. Het lijkt veel op een ander motet van Bach, Ich lasse dich nicht, BWV Anh159. Dat dateert van 1712-13.

Bovendien vertoont de opbouw van Fürchte dich nicht sterke overeenkomsten met een motet van Johann Michael Bach, de vader van Bachs eerste vrouw en in zijn tijd de motetspecialist bij uitstek. Zijn dubbelkorige kerstmotet, getiteld Fürchtet euch nicht, valt net als Bachs Fürchte dich nicht, uiteen in twee delen. Beide stukken beginnen dubbelkorig en met een tekst ontleend aan de bijbel. Halverwege voegen in beide motetten de koren zich samen, waarna de sopraan overschakelt op een heel andere tekst, wiegend op een door de drie onderstemmen gespreid fugatisch bedje met een voortzetting van de bijbeltekst.

Lees meer over BWV 228 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie