De Klassieken

Kijk All of Bach: Kyrie, Christe, Kyrie BWV 242

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Kyrie, Christe, Kyrie BWV 242

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Bach voerde in Leipzig niet alleen maar eigen muziek uit, hij dirigeerde en speelde ook veel composities van anderen. Soms gaf hij daar een eigen draai aan, zoals in dit Kyrie. Het Kyrie, een driedelig gebed om ontferming waarbij achtereenvolgens God, Jezus en God worden aangeroepen, werd ook in het lutherse Leipzig op feestdagen in de dienst gezongen of gebeden. Deze zetting van Francesco Durante, afkomstig uit een complete mis, kopieerde Bach waarschijnlijk in de tweede helft van 1727. Bij het overschrijven, besloot hij het middendeel van Durante’s compositie te vervangen door zijn eigen noten – hij componeerde een nieuw duet op de woorden Christe eleison (Christus ontferm u). Vervolgens gebruikte hij het begin van Durantes Gloria voor het tweede Kyrie.

Lees meer over BWV 242 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie