De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Fluitsonate in A groot, BWV 1032

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Fluitsonate in A groot, BWV 1032

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Marten Root en Menno van Delft in het Mauritshuis in Den Haag.

Het lijkt vrij rechttoe rechtaan: achttiende-eeuwse muziek in een achttiende-eeuwse zaal, maar zowel Bachs Fluitsonate in A groot als de ‘Gouden Zaal’ van het Mauritshuis in Den Haag hebben een bewogen verleden. Ze kampten beide met vernietiging, verdwijning, reconstructie en terugkeer.

Samen met de rest van het interieur van het zeventiende-eeuwse Mauritshuis brandde de Grote Benedenzaal in 1704 af. Daarna werd de zaal met barok houtsnijwerk, vergulding en schilderijen geleidelijk opnieuw tot een pronkstuk gemaakt. Maar zelfs daarna zag de zaal er heel anders uit dan nu: (het Mauritshuis maakte een digitale reconstructie van de oorspronkelijke aanblik).

Ook Bachs Fluitsonate in A groot heeft een gecompliceerd verleden. Bach noteerde het werk eigenhandig op een reeks overgebleven lege notenbalken onderaan de pagina’s van een reeds eerder geschreven muziekstuk. Later verdwenen bladen uit het handschrift met daarop een flink aantal maten van het eerste deel. Ook daar moest dus gereconstrueerd worden. De sonate is in zijn geheel waarschijnlijk ook een ‘verbouwing’ van een vroeger werk. Aanwijzingen in het handschrift suggereren dat er een andere versie aan vooraf ging. Wellicht een ‘echte’ triosonate voor blokfluit, viool en basso continuo.

Lees meer over BWV 1032 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie