Opium Atelier
AVROTROS

Kunstenaarsduo Tijdmakers

  1. Klassiekchevron right
  2. Kunstenaarsduo Tijdmakers

Tijdmakers werkt in de Torenkamer aan de creatie van een speciale editie van Eau d’Amsterdam: een eerbetoon aan het Vondelpark.

Kunstenaarsduo Tijdmakers wordt gevormd door Lieuwe Wijnands (1970) & Saskia Hoogendoorn (1973). Het duo creëert kunst- en designprojecten om mensen te verbinden met bijzondere verhalen en inspirerende ervaringen. Hun lichtkunstwerken 178 Bottles, 1 Message en The Light Kite waren te zien op het Amsterdam Light Festival in Amsterdam en op lichtkunstfestivals in Brussel en Bangkok. De werken staan nu permanent bij Station Sloterdijk en bij de Sloterplas in Amsterdam.

Sinds 2012 brengt Tijdmakers jaarlijks in het voorjaar een ode aan de 75.000 iepen van Amsterdam. Met Springsnow wordt de magie van de lentesneeuw en de schoonheid van de iep - dé boom van Amsterdam – gevierd, steeds vanuit ander perspectief. Het kunstenaarsduo creëerde in 2014 het stadsparfum Eau d’Amsterdam, met de geur van Amsterdamse grachten-iepen. Dit kunstproject leidde bij het duo tot een fascinatie voor de werking van het reukvermogen én de effecten van geuren op emoties en welbevinden. In 2017 presenteerde Tijdmakers bij de Dutch Design Week in Eindhoven artistieke installatie DIAG/NOSE waarmee iedereen z’n reukvermogen kan testen.

Torenkamerplan
Tijdmakers werkt in de Torenkamer aan de creatie van een speciale editie van Eau d’Amsterdam: een eerbetoon aan het Vondelpark. Tijdens de ontwikkeling ervan hoorde het duo over het fenomeen ‘bosbaden’, dat vanuit Japan de wereld aan het veroveren is: een verblijf in het bos blijkt zo heilzaam dat de Japanse overheid het zelfs tot beleid heeft gemaakt. De geur van bomen en planten: de fytonciden, hebben een positief effect op ons brein en geven ons immuunsysteem een boost. In de Torenkamer wil het duo zich verder verdiepen in dit fenomeen en onderzoeken of dit positieve effect ook voor stadsparken opgaat. Aan het einde van de week wordt de verkregen kennis over ‘parkbaden’ gepresenteerd samen met de eerste botteling van de Vondelpark editie van Eau d’Amsterdam.

Dag 1 - maandag 10 september 2018

Kunstenaarsduo Tijdmakers - Dag 1


De tijd wordt gemaakt door de dingen die we doen. Tijdmakers installeerde zich vandaag in de Torenkamer: aan de muur hingen we het oorspronkelijke ontwerp van het Vondelspark van J.D. Zocher & L.P. Zocher uit 1878 met ernaast de prachtige bomenkaart van het Vondelpark van Hans Homburg. Vanmiddag bouwden we met geurdeskundige Tanja Deurloo aan de opstelling van labmaterialen waarmee we eind deze week de eerste flesjes Eau d’Amsterdam ‘Vondelpark Edition’ gaan bottelen. Wat een rijkdom dat op deze prachtplek te mogen doen en hier de hele week ervaringsonderzoek te doen naar de heilzame effecten van ‘parkbaden’!


Dag 2 - dinsdag 11 september 2018
De energie stroomt, stroomt, stroomt! We hebben een enorme energieboost gekregen: onze ideeën voor nader onderzoek & activiteiten in het park, alsook voor andere projecten buitelen over elkaar heen! Tegelijkertijd lijkt Torenkamertijd tien keer zo snel te gaan. Is dit het effect van continu omringd zijn door de geur van het Vondelpark?!? Feit is dat we die sinds gisterenavond continu inademen, zowel in de torenkamer, als buiten bij het ‘parkbaden’, waar we met Tanja Deurloo de geuren van verschillende bomen in het park analyseerden. Hoe een bos of park ruikt, hangt af van welke bomen er groeien; wat voor weer het is en welk seizoen. Dat maakt dat de verscheidenheid aan aroma’s van bomen steeds op andere manier ervaren kan worden. Onze goede flow werd nog eens versterkt door de eerste reacties op de proefbotteling van het Vondelparkparfum:

Wauw, dit parfum is alsof je frisse lucht inademt.
Deze geur geeft mij een shotje vrolijkheid! Echt een heerlijk parfum!


Dag 3 - woensdag 12 september 2018

Kunstenaarsduo Tijdmakers - Dag 3


Landschapsarchitect Frederick Law Olmsted, de ontwerper van Central Park in NYC zei ooit ‘dat wie geniet van het landschap, het effect ervaart van verfrissende rust, waardoor het hele systeem weer op krachten komt.’ Een prachtige beschrijving van het effect van ‘parkbaden’.Vanuit de Torenkamer zien we vandaag herfst & regen in de lucht boven het Vondelpark.

Er doorheen fietsend ruiken we extra sterk de geuren van de verschillende bomen. Dit zijn de fyntonciden: de geurelementen die zo goed voor ons blijken te zijn en makkelijker vrijkomen net nadat het geregend heeft. De concentratie fytonciden in de lucht is het hoogst bij temperaturen van rond de 30 graden. En dat is wat we nu in de Torenkamer ruiken: het zomerse Vondelpark, een warme, kruidige houtgeur; de olie die vrijkomt als de zon op het hout van de bomen schijnt. Naast ons staan drie erlenmeyers de eerste mix van Eau d’Amsterdam Vondelpark parfum te blenden. De fijne draaikolken klinken als kleine watervallen. Morgen gaan we starten met het bottelen van dit bijzondere parfum.

We besluiten deze dag met een wandeling net na zonsondergang, het park is als een schilderij in het Rijksmuseum: donkere bomen met rozeoranje wolkenpracht op de achtergrond.
Dag 4 - donderdag 12 september 2018Het park was magisch mooi vandaag met nevel net boven het water en land. ’s Ochtends als het Vondelpark ontwaakt, brengen verschillende mensen daar elk op eigen wijze ritme in: rond half zeven wandelen er mensen met honden en met elke minuut die verstrijkt voegen zich daar steeds meer hardlopers bij. De eerste bootcampmatjes worden uitgerold, de schoonmakers legen de bakken en vanaf kwart voor acht worden er met elk groen stoplicht uit aansluitende straten grote hoeveelheden fietsers het park in gekatapulteerd.

Rondom het beeld van Joost van den Vondel staat een prachtig gedicht van Piet Calis en sommige woorden daarvan waren de hele dag voelbaar: geluk, vrijheid, bloeiende, genietend, heerlijk & geestdrift. Of waren het de fytonciden die hun goede werk deden…?We plukten de dag met een bezoek aan het terras, waar we al de hele week op uitkijken. En eind van de middag startten we met het bottelen van het Vondelpark Parfum, maar zijn we op tijd klaar voor de presentatie van het geheel morgenavond...?Dag 5 - vrijdag 13 september 2018

De Torenkamer: Kunstenaarsduo Tijdmakers - Dag 5


Er moest flink wat gebeuren vandaag: de binnen gekomen parfumdoosjes gevouwen, de linnen zakjes gestempeld en daarna de flesjes met ballonverstuivers in de zakjes in de doosjes. Ondertussen werd De Torenkamer goed bezocht: het productieproces werd gefilmd en vrienden en familie kwamen onze creatie én het uitzicht bewonderen én hielpen een handje met vouwen, stempelen en verpakken.
De mooiste verrassing was het bezoek van Hans Homburg met zijn vrouw Gon. Hans is groot Vondelparkkenner en maker van www.inhetvondelpark.nl, waarop hij zijn kennis over én prachtige tekeningen van het park deelt. De Torenkamer vulde zich terstond met Rosarium-rozengeur van het boeket dat ze meebrachten. Wat een kleuren! En aan elke roos een kaartje met de soortnaam erop. We kregen terstond inspiratie voor een nieuw parfum ;-)Van wetenschapsjournalist Mark Mieras, met wie we vandaag een parkbad-wandeling maakten, leerden we dat praten over geuren ook leidt tot beter ruiken en dat elke geur ons een verhaal vertelt, al zijn we ons van vele geuren en daarmee verhalen niet bewust.

Met het Vondelpark Parfum vertellen wij het verhaal van de geur van het beroemdste park van Amsterdam. Ons verblijf in de Torenkamer gaf ons de kans de verschillende elementen in dat verhaal nader te onderzoeken, te documenteren en te delen. En we zijn heel blij met het resultaat. De geur is als een zomerse avond in het Vondelpark: je ruikt de natuurlijke geur die vrijkomt wanneer de zon op het hout schijnt.

Is ‘parkbaden’ een goed alternatief voor bosbaden? Kun je in een stad als Amsterdam door de stadsnatuur in parken op te zoeken het goede effect van zo’n bosbad verkrijgen? Een week in de Torenkamer van Vondel CS met uitzicht op het beroemdste park van Amsterdam en met elke dag een dosis parkbaden had een verkwikkend effect op ons creatieve brein. De verschillende kunstprojecten waar we aan werken kregen een enorme boost in idee- en realisatiekracht!

Kunnen we dat effect direct koppelen aan de goede geurmoleculen (de fytonciden) van het Vondelpark ? Dat kunnen we natuurlijk niet bewijzen. Wel geven de luchtkwaliteitsdata van de gemeente Amsterdam aan dat het Vondelpark de schoonste lucht van Amsterdam heeft en vinden we in verschillende onderzoeken op het gebied van bosbaden dat 20 minuten per dag wandelen in een park een goed alternatief is wanneer er geen bos in je directe leefomgeving is. So take a walk in the park whenever you can, rain or shine! En geef jezelf en je creatieve brein een boost.De Torenkamerweek bracht ons de creatie en presentatie van het Eau d’Amsterdam Vondelpark Parfum. Dat vanaf nu off- & online verkrijgbaar bij de Perfume Lounge, op loopafstand van het Vondelpark aan de Cornelis Krusemanstraat 25.

We hebben enorm genoten van deze bijzondere Torenkamerweek en de inspirerende mensen die ons deze week omringden. Speciale dank aan Fieke, Stefan, Steven, Marlies, Julia, Martijn en Charles, Youri & Koen van VondelCS / Opium.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie