De Ochtend

Klimaatprotest musici op A12

KRO-NCRV
foto: De Muziekfabriek
  1. Klassiekchevron right
  2. Klimaatprotest musici op A12

Tijdens de demonstratie op de A12 speelden zojuist zo’n zestig musici het tweede deel uit de zevende symfonie van Beethoven. Onder anderen Vera Beths, Pauline Oostenrijk en Bram van Sambeek en Oene van Geel speelden mee.

Quote

De natuur is een grote inspiratiebron voor componisten. Alles vind je erin terug; harmonie, dissonanten, ritme en vorm. Wij zijn systematisch bezig deze balans te verstoren. Dat moet stoppen. We moeten weer gaan luisteren

Violist Vera Beths

Klimaatprotest op de A12

Vandaag demonstreren Vera en de rest van de musici tegen de 17,5 miljard fossiele subsidies. Zij eisen een directe stop van de verstrekking van fossiele subsidies, omdat de aarde volgens hen anders te snel opwarmt. "De regering doet te weinig om ervoor te zorgen dat we binnen de nagestreefde anderhalve graad opwarming blijven. Dat is onrechtvaardig naar alles wat leeft.
We stevenen af op een catastrofe als er niet snel iets verandert. Overstromingen, droogte, ontbossing, mislukte oogsten, uitstervende diersoorten. Een onleefbare planeet", zo valt te lezen in het statement vanuit Extinction Rebellion (XR).

NPO Klassiek-presentator Jet Berkhout belt met de protesterende musici in De Muziekfabriek:

Tweede deel uit de zevende symfonie van Beethoven vanaf de A12

De musici staan op de A12 om een stem te geven aan het leven. Vooral armere delen van de wereld dreigen de dupe te worden van nalatig klimaatbeleid, vinden ze. Zij spelen met een pop-up orkest waarin ieder geluid telt, zo valt te horen in het gesprek dat Jet heeft.

"Wij zijn bezorgde burgers, wij willen worden gehoord. Maar meer nog staat de muziek voor schoonheid. Schoonheid die met het huidige klimaatbeleid in rap tempo verloren gaat. En dat is een probleem van ons allemaal. Wat verloren gaat komt nooit meer terug. Laat het zover niet komen..."

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie