De Ochtend

Muziek van componist Leo Smit op Prinsjesdag

KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Muziek van componist Leo Smit op Prinsjesdag

Tijdens de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal op dinsdag 15 september zal het koperkwintet van het Residentie Orkest muziek van componist Leo Smit spelen. Speciaal voor Prinsjesdag maakte componist/arrangeur Bob Zimmerman in opdracht van de Eerste Kamer een nieuwe versie voor koperkwintet van Smits Sextuor uit 1933, met als titel Quintette à Cuivre. Dat vertelde voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn aan Margriet Vroomans in De Ochtend van 4.

Jan Anthonie Bruijn in De Ochtend van 4:

Leo Smit (1900-1943) geldt als een van Nederlands meest begaafde componisten uit het interbellum. Al kort na zijn afstuderen voert het Concertgebouworkest zijn orkestsuite Silhouetten (1925) uit. Mede door een verblijf in het buitenland vindt Leo Smit zijn eigen, unieke stijl.

Fluitiste Eleonore Pameijer, die in 1996 de Leo Smit Stichting heeft opgericht, zegt over zijn muziek:

“Zijn heldere, intelligente componeerstijl blijkt uit zijn orkestwerken en uit zijn vele kamermuziekwerken, waaronder het Sextuor uit 1933, geschreven voor blazers uit het Concertgebouworkest.”

Leo Smit wordt in 1900 geboren in Amsterdam. Hij stamt uit een welgestelde, niet-religieuze joodse familie. Smit studeert aan het Amsterdams Conservatorium en slaagt cum laude voor zijn eindexamen. Van 1927-1933 woont en werkt hij in Parijs. Daarna vestigt hij zich weer in Amsterdam als muziekpedagoog. Hij doceert compositie, piano, theorie en analyse.

In februari 1943 voltooit Smit zijn laatste compositie, de Sonate voor fluit en piano. Samen met zijn vrouw wordt hij door de Duitse bezetter op transport gesteld, via Westerbork naar Sobibor. Daar worden zij direct na aankomst op 30 april omgebracht.

Na de Tweede Wereldoorlog raakt de muziek van Leo Smit in de vergetelheid. In 1996 richt Eleonore Pameijer de Leo Smit Stichting op. In 2000 verschijnt het complete oeuvre van Smit op CD, ook wordt er een biografie over hem gepubliceerd.

Inmiddels is de muziek van Leo Smit, ook internationaal, weer terug op het podium. Begin dit jaar besteedden wij aandacht aan Smit in de podcastserie Muziek tot Leven – Verhalen van musici in de oorlog. De aflevering over Leo Smit verscheen op 8 januari.

Beluister de podcast Muziek tot Leven

Ster advertentie
Ster advertentie