De Ochtend
KRO-NCRV

Museumtip: Van Gogh schilderde 74 schilderijen in laatste 70 dagen van zijn leven

foto: Vincent van Gogh, Velden bij Auvers-sur-Oise, 1890, olieverf op doek, Belvedere Museum, Wenen
  1. Klassiekchevron right
  2. Museumtip: Van Gogh schilderde 74 schilderijen in laatste 70 dagen van zijn leven

Het Van Gogh Museum in Amsterdam bestond afgelopen weekend 50 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is een bijzondere tentoonstelling te zien: Van Gogh in Auvers. In die plaats in Frankrijk bracht Vincent van Gogh de laatste maanden van zijn leven door. Nienke Bakker, conservator van de tentoonstelling, vertelde erover bij De Ochtend.

Museumtip: Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden

Trigger warning: In dit artikel wordt er gesproken over depressie en zelfdoding.
Hulp nodig? Kijk op 113.nl of bel 0800-0113

Auvers-sur-Oise

Nadat Van Gogh een jaar in een inrichting had gezeten in Zuid-Frankrijk, zocht hij een rustige plek op het platteland op om te kunnen werken. Die plek werd het Franse Auvers-sur-Oise, een plek waar ook een aantal andere kunstenaars zich in die tijd vestigden. Door in Auvers-sur-Oise te wonen was Van Gogh dichterbij zijn broer, Theo. Bovendien werd deze plek hem aangeraden door anderen, omdat er een dokter in de buurt was. Zo kon die dokter een beetje op Van Gogh letten.

'74 schilderijen in 70 dagen'

Maar 70 dagen woonde van Gogh op deze plek, maar het was zijn meest productieve periode. "Hij maakte in die 70 dagen, 74 schilderijen", vertelt Bakker. De schilderijen zijn enorm afwisselend in stijl en in onderwerpen. "Hij werkte snel en heel virtuoos."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Krachtige schilderijen

"Wat vooral opvalt is de ongelooflijke kracht die tot het einde toe in de schilderijen zit. Enorm kleurrijk ook", vertelt Bakker. "Als je het verhaal niet kent, zou je niet weten dat het zijn laatste werken waren."

Van Gogh maakte bijna drie maanden na aankomst een einde aan zijn leven. Hij schoot zichzelf neer in een korenveld. Het laatste schilderij dat hij maakte, was Boomwortels. Kort daarvoor schreef hij aan zijn broer Theo: 'Mijn leven is aan de wortel aangetast.'

foto: Vincent van Gogh, Boomwortels, Auvers-sur-Oise, 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Vincent van Gogh, Boomwortels, Auvers-sur-Oise, 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Unieke tentoonstelling

Een merendeel van de schilderijen die Van Gogh die periode maakte heeft het Van Gogh museum bij elkaar weten te brengen. "Dat is wel uniek dat dit nu samen te zien is", vertelt Bakker. "We hebben dit samen met Musée D’Orsay gedaan, die een aantal werken in de vaste collectie hebben."

"Een aantal van de schilderijen komt bij die dokter vandaan. En in ons museum zijn ook schilderijen vanuit de familie van Gogh en zo hebben we de basis weten te leggen. De rest hebben we erbij geleend overal." In totaal heeft het Van Gogh museum bijna 50 schilderijen en een aantal tekeningen bij elkaar weten te brengen.

De tentoonstelling bevat onder andere het zelfportret van Van Gogh met de blauwe achtergrond, dat doorgaans in Parijs hangt. En zijn er 12 panoramische landschappen te zien. De tentoonstelling Van Gogh in Auvers is tot en met 3 september te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Meer informatie

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie