De Ochtend
KRO-NCRV

Geef instrumenten aan gevluchte Oekraïense musici

foto: Marc Wielaertfoto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. Geef instrumenten aan gevluchte Oekraïense musici

Veel musici die uit Oekraïne zijn gevlucht, hebben hun instrument moeten achterlaten. Voor hen worden nu instrumenten ingezameld!

Met de opbrengst van dit concert stelt het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds gevluchte musici uit Oekraïne een passend instrument ter beschikking:

Opium-Benefietconcert met Noa Wildschut, Olivia Vermeulen en Thomas Beijer

Opium-Benefietconcert met Noa Wildschut, Olivia Vermeulen en Thomas Beijer

Maria (11) vluchtte met haar familie uit Oekraïne, maar moest haar bandura achterlaten. Na een oproep in De Ochtend van 4 en berichten op Facebook geeft een aardige mevrouw uit Zwolle haar een bandura in bruikleen. Ze is er blij mee!

Oekraïne heeft veel klassiek geschoolde musici. Als gevolg van de oorlog verlaten ook zij halsoverkop het land. Vaak zonder hun dierbare instrument. Wouter Vossen, violist van het Storioni Trio en concertmeester van het Residentie Orkest, doet daarom een oproep om instrumenten beschikbaar te stellen.

Op 9 maart vertelde hij in De Ochtend van 4 over een violist die uit Kiev is gevlucht en daarbij zijn altviool moest achterlaten:

Oekraïense musici missen hun instrumenten

Na die uitzending zijn wij overspoeld met reacties van luisteraars die voor gevluchte musici of muziekstudenten een instrument ter beschikking willen stellen.

Ook bij Podium Witteman (na een oproep van pianist Anna Fedorova) en op andere platforms werden instrumenten aangeboden. Veel dank daarvoor!

We gaan alle krachten bundelen, en het Nationaal Instrumenten Fonds gaat de actie verder coördineren. Hier lees je hoe je kunt helpen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister terug

Een goedemorgen met... Manon Veenendaal (20 augustus 2022) - Een goedemorgen met...

Ster advertentie
Ster advertentie