De Ochtend
KRO-NCRV

94-jarige actrice schittert in deze film: 'Ik wil meer van haar zien'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. 94-jarige actrice schittert in deze film: 'Ik wil meer van haar zien'

Iedere donderdag bespreekt filmjournalist Ab Zagt een nieuwe film, documentaire of serie bij De Ochtend. Deze week: Une Belle Course, met de 94-jarige actrice Line Renaud in de hoofdrol. "Na het zien van deze film wil ik veel meer van haar bekijken", zegt Zagt.

Une belle course

"De film is eigenlijk een originele manier om een leven na te vertellen", vertelt Zagt. De vrouw in de film heet Madeleine (gespeeld door Line Renaud). Ze moet naar een bejaardentehuis even buiten Parijs. Om daar te komen, bestelt ze een taxi. Onderweg weet ze de nukkige taxichauffeur (gespeeld door Dany Boon) over te halen om een aantal stops voor haar te maken. Deze tussenstops zijn belangrijk voor Madeleine, want op deze manier kan ze herinneringen ophalen. Als kijker kom je er op deze manier achter dat ze een heel opmerkelijk leven heeft.

"Doordat ze zo praatziek is en zo vol empathie, weet ze de taxichauffeur te ontdooien", vertelt Zagt. "Over hem krijgen we ook het een en ander te weten. En er ontstaat op een gegeven moment tijdens die rit een band tussen deze twee mensen. Dat maakt die film heel bijzonder."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Parijs als personage

"Parijs is eigenlijk ook een personage in de film", vertelt Zagt. "Het is een deel van haar leven." Zo bezoekt ze bijvoorbeeld een plaquette in een wijk waar haar vader ooit geëxecuteerd is door de Duitsers en stopt ze bij de woning waar ze geleefd heeft met haar man. "Een vreselijke kerel die haar mishandelde. En toen hij zich ook vergreep aan haar zoon, heeft zij wraak genomen op een behoorlijk effectieve manier", vertelt Zagt. "En dan denk je: dat is zelfverdediging, maar ze werd daarna veroordeeld tot een hele lange gevangenisstraf." Volgens Zagt is het een film over een rijk, emotioneel en in sommige opzichten tragisch leven.

Feel good factor

Volgens Zagt zit er een ook een behoorlijke feel good factor in de film. "Want die vrouw is niet verbitterd. Hoe ze praat over wat haar is overkomen, werkt aanstekelijk. Niet alleen bij de taxichauffeur, maar ook bij mij als kijker." Volgens Zagt word je meegevoerd. "Het is in feite een hoopvolle film: ook al maak je veel droefenis in je leven mee. Je kan er toch nog van genieten."

Benieuwd naar de muziek uit de film? Luister het hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie