De Ochtend
KRO-NCRV

Bijzondere voorstelling De Vergeten Twentse Lente in première

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Bijzondere voorstelling De Vergeten Twentse Lente in première

Op vliegbasis Twente gaat vandaag een bijzondere theatervoorstelling in première: De Vergeten Twentse Lente. Het stuk is gebaseerd op de april-meistaking van 1943, een verhaal dat iedereen gehoord moet hebben, vindt Liesbeth Colthof, regisseur van de voorstelling. Ze vertelde erover bij De Ochtend.

Luister hier het fragment terug.

De staking

Op 29 april 1943 riepen de Duitsers gecapituleerde soldaten op om terug te gaan naar Duitsland. De Duitsers wilden van hen krijgsgevangen maken en ze tewerkstellen. Toen dat nieuws in Hengelo terechtkwam is er bij machinefabriek Stork in Hengelo een spontane staking uitgebroken die zich als een olievlek verspreidde over andere provincies.

Grootste staking in Europa

Femi Eeftink, toen 22 jaar, had hier een grote rol in. "Zij is toen aan de telefoon gaan zitten, en heeft allerlei bedrijven gebeld in Hengelo, in Enschede en buiten Twente en zei: Stork staakt, doe je mee?", vertelt Colthof. Binnen een halve dag was die staking een feit: vooral in de provincies Friesland, Groningen en Overijssel. Dat er zoveel mensen staakten, hadden de Duitsers niet eerder gezien. "Het is de grootste staking die er in Europa is geweest tegenover de Duitsers."

Gevaar voor eigen leven

De staking was helaas met gevaar voor eigen leven, want de Duitsers pikten het niet. "Zij hebben op dezelfde dag nog het standrecht afgekondigd. Dat betekent dat je zonder vorm van proces mensen dood kan schieten. In die eerste twee dagen zijn er rond de 200 mensen doodgeschoten, ook mensen die er totaal niets mee te maken hadden", vertelt Colthof. "Dat was ook heel snel het einde van de staking."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De voorstelling

In de theatervoorstelling wordt dit tragische verhaal verteld, "maar ook wat er gebeurde die generaties daarna", vertelt Colthof.
Een dochter van een van de geëxecuteerde mensen, komt terug naar haar dorp in Twente om daar burgermeester te worden. "Ze komt met veel enthousiasme terug maar op de eerste dag dat ze daar is, treft ze een Joodse man uit Amerika die een geschenk komt brengen aan dat dorp, want zijn grootmoeder heeft daar als kindje ondergedoken gezeten, als Joods meisje", vertelt Colthof. "En die geeft dat dorp 50 miljoen."

De erfenis van een opstand

"De nieuwe burgemeester denkt: yes, ik heb 50 miljoen! Maar die 50 miljoen blijkt eigenlijk een behoorlijke splijtzwam te zijn, want wie heeft er recht op die 50 miljoen?" Vervolgens is in de voorstelling te zien hoe hiermee om wordt gegaan.

'Het publiek loopt door toneelbeeld'

In de voorstelling zijn verschillende bekende acteurs te bewonderen, zoals Stefan de Walle, Johanna ter Steege en Laus Steenbeeke. "Maar er doen ook veel amateurs mee". Het is een grote productie. De voorstelling speelt zich af op vliegbasis Twente. "In hele grote hallen. Het publiek loopt eigenlijk door drie fantastische toneelbeelden heen: in de eerste ben je echt in het dorp, dan echt in de fabriek."

Voor de voorstelling zijn nog wat kaarten te koop. Meer informatie vind je hieronder.


Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie