De Ochtend

Poëzie-muziekbundel ’t Liefste Kind levert 12.500 euro op voor Stichting Beschermde Wieg

KRO-NCRV
foto: Instagram Pieter Stroop van Renenfoto: Instagram Pieter Stroop van Renen
  1. Klassiekchevron right
  2. Poëzie-muziekbundel ’t Liefste Kind levert 12.500 euro op voor Stichting Beschermde Wieg

De poëzie-muziekbundel ’t Liefste Kind heeft een bedrag van 12.500 euro opgeleverd voor Stichting Beschermde Wieg. De initiatiefnemers van de bundel, dichter Pieter Stroop van Renen en De Ochtend van 4-presentator Margriet Vroomans overhandigen dat bedrag aan de stichting op vrijdag 11 maart 2022 om 14:00 uur in de vondelingenkamer van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag.

Speciaal voor deze bundel schreven twaalf dichters belangeloos een nieuw gedicht, de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam leverden een geschreven bijdrage en het Koninklijk Concertgebouworkest doneerde voor de bundel de audio-opnames van internationale wiegenliedjes.

Initiatief

Het initiatief voor de bundel kwam van de Amsterdamse dichter Pieter Stroop van Renen. Na de vondst van een levende baby in een vuilcontainer in Amsterdam op 21 februari 2021, schreef hij het gedicht ’t Liefste Kind, waarin hij het kindje welkom heette. Samen met Margriet Vroomans (journalist en presentator van De Ochtend van 4 bij NPO Radio 4) legde hij daarna contact met dichters en het Koninklijk Concertgebouworkest. Het resultaat: een bundel met muziek en poëzie. Het boekje werd op 1 juni 2021 gepresenteerd, inmiddels zijn ruim 2000 bundels verkocht.

Achtergrond

In een vuilcontainer in Amsterdam werd op 21 februari 2021 een levend pasgeboren meisje gevonden. DichterPieter Stroop van Renen schreef voor haar een welkomstgedicht dat viral ging op sociale media. Margriet Vroomans las het voor in haar KRO-NCRV ochtendprogramma op NPO Radio 4 en combineerde het met een slaapliedje, gespeeld door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. De twee nodigden daarop twaalf bekende dichters uit een gedicht te schrijven voor een pasgeboren kind; het leverde nieuw werk op van onder anderen Hagar Peeters, Tjitske Jansen en Abdelkader Benali. Ook de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam schreven een bijdrage. Het Koninklijk Concertgebouworkest doneerde de audio-opnames van twaalf internationale slaapliedjes. De liedjes zijn via een QR-code in de bundel te beluisteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omdat alle partijen, ook de drukker en de papierleverancier, belangeloos meewerkten, wordt de netto opbrengst van de bundel aan Stichting Beschermde Wieg overhandigd.

Stichting Beschermde Wieg heeft naast een preventieve noodlijn, tien vondelingenkamers, waar ouders die niet zelf voor hun kind kunnen zorgen hun baby beschermd kunnen achterlaten.

Oprichter Barbara Muller is enorm dankbaar voor de opbrengst van de bundel:

Quote

Iedere baby verdient een veilige wieg. De afschuwelijke start van het meisje in de container resulteerde in een grootscheepse actie. Twaalf gedichten van hoop én slaapliedjes uit allerlei landen: een collectieve boodschap van liefde en hoop, verenigd in een prachtige bundel.

Barbara Muller

Stichting Beschermde Wieg gaat de donatie gebruiken voor de realisatie van een vondelingenkamer in Amsterdam.

De bundel ’t Liefste Kind is te koop in de Nederlandse boekhandel voor €9,95.

Ster advertentie
Ster advertentie