De Ochtend
KRO-NCRV

Yannick Hiwat schreef bijzonder stuk voor North Sea Jazz

foto: Noël Deelen
  1. Klassiekchevron right
  2. Yannick Hiwat schreef bijzonder stuk voor North Sea Jazz

North Sea Jazz begint vandaag. Drie dagen lang staat Rotterdam weer in het teken van het festival. Met dit jaar een bijzondere compositie-opdracht voor violist Yannick Hiwat. Hij vertelde erover bij De Ochtend.

North Sea Jazz Festival gaat van start

We kennen Hiwat onder meer als gezicht van het Concertgebouw, een paar jaar geleden. Maar behalve klassiek violist is Hiwat ook een bekende naam in de geïmproviseerde muziek. Voor North Sea Jazz schreef hij een nieuw stuk, waarin gospel, jazz, funk en hiphop allemaal zijn te horen. "Het was een feest om het schrijven", vertelt hij. "En we genieten van elk moment dat we op het podium staan."

Land van vrije mensen

Het stuk heet Frimangron - Land van de vrije mensen. Het werk gaat over dat ankerpunten duidelijk zijn waar we naartoe gaan en waar we heen willen, maar waarin we heel veel ruimte hebben om dat los te laten en iedereen een individuele kijk kan hebben op muzikale en historische thema’s, vertelt Hiwat. "Dat het een vrijheid is dat te interpreteren hoe we willen, vanuit een gemeenschappelijk vertrekpunt."

Waar Hiwat zelf naartoe wil? "Naar een totaal gevoel van vrijheid waarin we op elk moment iedere muzikale keuze kunnen maken die we willen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inspiratiebronnen

Hiwat heeft op verschillende plekken inspiratie opgedaan voor zijn stuk. Hij heeft veel
research gedaan naar traditionele muziek, specifiek uit Suriname, vertelt hij. Ook is hij veel in Charleston, South Carolina, geweest. "Om te kijken hoe gospel - specifiek kwartet gospel - daar gespeeld wordt, diep in de country. Dus eigenlijk zoveel mogelijk geprobeerd om van de traditie de basis te bestuderen en daarop voort te bouwen."

Viool met zeven snaren

Hiawat bespeelt bij dit stuk een heel uniek instrument, namelijk een viool met zeven snaren. Samen met een bouwer is hij aan het werk gegaan om wat extra bereik in de laagte te faciliteren om zo in de stijl van het stuk te blijven en in volledige vrijheid te kunnen spelen.

Dat hij dit op North Sea Jazz mag spelen is een enorme eer, zegt hij. "Zeker dit stuk. We zijn ontzettend blij dat we het stuk daar in première mogen laten gaan."

Vanmiddag gaat Frimangron op North Sea Jazz in première.

Meer informatie

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie