De Ochtend
KRO-NCRV

Museumtip: Cultuur in tijden van gewapend conflict

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Museumtip: Cultuur in tijden van gewapend conflict

Vorig jaar was de tentoonstelling nog alleen te zien voor mensen die toegang hadden tot het streng beveiligde NAVO-kantoor in Brussel. Maar nu kan iedereen komen kijken: de tentoonstelling Cultuur in tijden van gewapend conflict in het Nationaal Militair Museum. Het is een expositie van VN-organisatie Unesco. Lisanne Bedaux, curator en adviseur van Unesco, vertelde bij De Ochtend waarom dit museum volgens haar een bezoekje waard is.

Luister hier het hele gesprek terug.

Quote

Als je erfgoed vernietigt, vernietig je ook identiteit

Lisanne Bedaux

De impact van een oorlog op erfgoed is gigantisch, vertelt Bedaux. Het vergroot het menselijk leed als je erfgoed aanraakt. "Als je erfgoed vernietigt, vernietig je ook identiteit. Dus je raakt mensen in het diepst van hun zijn." Erfgoedvernietiging wordt dan ook ingezet als oorlogswapen. "Dat is wat we ook in Oekraïne zien."

Diverse tentoonstelling

Het erfgoed dat in de fototentoonstelling te zien is, is erg divers vertelt Bedaux. Je vindt er zowel foto's van pers- en documentair fotografen, als foto's van hulpverleners die zelf hun werk hebben gedocumenteerd terwijl ze bezig zijn met restauraties. "We laten in de tentoonstelling beelden zien uit de gehele geschiedenis." Dit zijn bijvoorbeeld iconische beelden van de vernietiging van de stad Dreesden, maar ook beelden van Palmyra. Ook wordt uitgebreid aandacht aan Oekraïne besteed.

foto: ANP

Aangetaste tempel van Bel, Palmyra

Meer dan foto's

De tentoonstelling bestaat niet alleen uit foto’s. Het Nationaal Militair Museum heeft namelijk speciaal voor deze tentoonstelling het kanon van Atjeh uit het depot gehaald. "Normaal niet te zien. Dus heel bijzonder dat dit nu wel het geval is", vertelt Bedaux.

Complex gesprek

"Het kanon is denk ik een hele mooie illustratie van hoe complex het gesprek van erfgoed soms kan zijn", zegt Bedaux. "Want dat kanon is onderdeel van de collectie van het Nationaal Militair Museum en daarmee zelf erfgoed, maar het wordt natuurlijk ook gebruikt om erfgoed te beschadigen."

De expositie is tot en met 7 mei te bewonderen in het Nationaal Militair Museum.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie