De Ochtend
KRO-NCRV

'Deze film is een ode aan het ziekenhuispersoneel'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Deze film is een ode aan het ziekenhuispersoneel'

Iedere donderdag bespreekt Ab Zagt een film bij De Ochtend, met deze week: Allelujah. "Dit is een ode aan het ziekenhuispersoneel in menig opzicht", zegt Zagt.

Luister het hier terug.

Het verhaal

De film Allelujah gaat over een lokaal ziekenhuis in het noorden van Engeland dat met sluiting wordt bedreigd. De film heeft een fantastische cast, vertelt Zagt. Onder andere Judi Dench, Jennifer Saunders en Derek Jacobi schitteren in deze film.

"In eerste instantie krijgen we een portret van de mensen in het ziekenhuis te zien." Het hoofd van het ziekenhuis, sister Gilpin, wordt gespeeld door Jennifer Saunders, bekend van Absolutely Fabulous. "Je maakt mee hoe zij moet reilen en zeilen om het allemaal in goede banen te leiden. Ze wordt gek gebeld door andere ziekenhuizen met het verzoek: heb je nog een bed beschikbaar? De nood is groot, dat portret wordt duidelijk geschetst."

foto: ANP

Wordt het besluit teruggedraaid?

"Vervolgens maken we ook kennis met de patiënten en een van de belangrijkste is een oud-mijnwerker die in het ziekenhuis is opgenomen." Hij wordt bezocht door zijn zoon en laat hij nou net verantwoordelijk zijn voor het besluit om het ziekenhuis te sluiten. Hij kan nu met eigen ogen waarnemen hoe het ziekenhuis functioneert en wat het belang is. Dan is de vraag: wordt het besluit teruggedraaid? "Er gebeuren ook veel dingen op de achtergrond, maar dat kan ik niet allemaal verklappen", zegt Zagt. "Maar je ziet echt een beeld van een ziekenhuis in nood."

'Vergeet de wending'

"Ik moet wel zeggen dat er aan het einde een wending komt - en dat ga ik natuurlijk niet prijsgeven - maar dat haalt het voorafgaande onderuit." Dat vindt Zagt jammer. "Want dan ga je toch met een verkeerd gevoel de bioscoop uit. Vergeet dat dan en blijf denken aan wat je eerder gezien hebt: de liefde van het personeel voor de patiënten spat er vanaf, de inzet, en het belang van een klein ziekenhuis. Dat dit ook veel voor de lokale gemeenschap betekent. Dat zit er ook allemaal in."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet om te lachen

Dat onder andere Jennifer Saunders in de film zit, doet vermoeden dat het een comedy is, maar dat is absoluut niet het geval, vertelt Zag. "Het is een heftige film, want het is gebaseerd op wat er in Engeland aan de hand is."

"De film is dan ook niet echt om te lachen. Er komen wel wat pijnlijke momenten in voor waar je een beetje uit schaamte om moet lachen. Maar het is zeker geen comedy", zegt Zagt.

Alan Bennett

De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Alan Bennett, dat voortkwam uit zijn eigen ervaring. "Bennett is in de 80 en heeft ook veel in het ziekenhuis gelegen. Dus het is ook een ode aan het ziekenhuispersoneel in menig opzicht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie