De Ochtend
KRO-NCRV

Het leven van Rembrandt is nog persoonlijker geworden

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Het leven van Rembrandt is nog persoonlijker geworden

Maanden was het Rembrandthuis dicht vanwege een verbouwing. Afgelopen weekend ging het museum weer open. Er is nu meer ruimte en het leven van Rembrandt is nog persoonlijker geworden, vertelt directeur Milou Halbesma bij de Ochtend.

foto: ANP

Milou Halbesma bij de heropening

Meer ruimte, meer Rembrandt

Er is 30 procent meer ruimte en daarmee 30 procent meer Rembrandt, vertelt Halbesma. Alle personeelsruimte is opgeofferd en bezoekersruimte geworden. Dit is de hele zolderverdieping. "De zolders van Rembrandt zijn daarmee geopend en dus kunnen we nog meer prachtige verhalen vertellen."

Iedereen een stem

Alles is opgefrist en opgeknapt, vertelt de directeur van het Rembrandthuis. Daarnaast is er ook een nieuwe tour. Niet alleen de verhalen van Rembrandt worden verteld, maar ook de verhalen van de mensen rond de schilder, zoals Saskia Uylenburgh, Geertje Dircx, zijn zoon Titus en de buurtbewoners uit de Breestraat. "Die krijgen ook allemaal een stem."

Het verbouwde museum Het Rembrandthuis.

Het leven in de 17e eeuw

Je krijgt nu volgens Halbesma veel beter een beeld van het leven in de 17e eeuw en het leven van Rembrandt. Het is nu veel persoonlijker geworden. "Het mooie is dat heel veel mensen die aan bod komen, ook weer terugkomen in zijn schilderijen. Daarom is het ook zo relevant om wat meer te weten over het persoonlijke leven van Rembrandt." Bijna alle werken van Rembrandt, zijn gemaakt in het Rembrandthuis. "Dat is wat je voelt als je er bent", zegt Halbesma.

Titus is weer thuis

Rembrandt had samen met Saskia Uylenburgh vier kinderen. Hun oudste zoon was Titus, de enige overlevende van de kinderen. De andere drie zijn al heel jong gestorven. "Dat is natuurlijk al heel emotioneel. En Titus is geboren en opgegroeid in het huis en geschilderd in het atelier van zijn vader", zegt Halbesma. Dat schilderij is nu, na 400 jaar weer terug in het Rembrandthuis. "Daar zijn wij supertrots op."

foto: ANP

Het schilderij dat Rembrandt van Rijn in 1655 van zijn zoontje Titus van Rijn maakte.

Wie denkt in het Rembrandthuis heel veel meer werken van Rembrandt te vinden, komt bedrogen uit. "Voor de mooiste schilderijen kun je even doorlopen naar het Rijksmuseum", zegt Halbesma. In het Rembrandthuis kom je vooral meer te weten over het leven van de schilder. Rembrandt moest op 33-jarige leeftijd het huis failliet verlaten. "Wij hebben het gereconstrueerd en bij ons kun je het leven zien, de etsen, tekeningen, voorwerpen die van Rembrandt zijn geweest."

Meer informatie over het Rembrandthuis

Geniet hieronder van Rembrandt met klassieke muziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie