De Ochtend
KRO-NCRV

Jurrian van Dongen wint Willem Wilminkprijs met lied over misbruik

foto: Fotograaf: Willem van Walderveen
  1. Klassiekchevron right
  2. Jurrian van Dongen wint Willem Wilminkprijs met lied over misbruik

Jurrian van Dongen heeft dit jaar de Willem Wilminkprijs gewonnen met het kinderlied Een soort van. Het is een lied met een heftig thema: misbruik. De makers hopen hiermee een gesprek los te krijgen bij kinderen, vertelt Van Dongen bij De Ochtend.

Trigger warning:
Dit artikel gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Hulp nodig? Centrum seksueel geweld: 0800-0188

Je lijf is van jou

Het lied is onderdeel van een aflevering van het Klokhuis over grenzen bij intimiteit. "We proberen uit te leggen wanneer intimiteit wel en niet gewenst is." De titel van de aflevering is 'Je lijf is van jou'. Hier te bekijken:

Een soort van

Het liedje heet een soort van 'Want als niemand het weet of aan haar ziet, dan bestaat het een soort van niet.' Dat dit lied over misbruik gaat, zal niet ieder kind herkennen en dat is bewust gedaan, vertelt Van Dongen. Het is volgens hem namelijk vooral belangrijk dat een kind niet bang gemaakt wordt met het lied. "We wilden een lied schrijven waarbij je alleen snapt waar het over gaat, als je al zover bent. Als je dat niet bent, blijft het wat meer verborgen."

'Als kind weet je niet of het normaal is'

"Als kind weet je niet of het normaal is." Met die gedachte is Van Dongen aan het werk gegaan. "Gelukkig reageren mensen er heel positief op. Dat dit is hoe het werkt: Je weet niet of het normaal is." Van Dongen vertelt dat ze hoopten hiermee een gesprek los te krijgen bij kinderen die dit meemaken of mee hebben gemaakt, en met succes. "We hebben een aantal berichten daarover gehad: dat er een gesprek is losgekomen door de aflevering."

Het liedje is hieronder te bekijken en beluisteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Willem Wilmink is een voorbeeld'

Dat Jurrian van Dongen deze prijs wint, noemt hij fantastisch. "Willem Wilmink is een enorm voorbeeld voor mij. En om de prijs dan in Enschede in ontvangst te mogen nemen op de plek die zijn naam draagt, is heel bijzonder."

"Ik ben met zijn liedjes en gedichten opgevoed en toen ik zelf voor het Klokhuis ging schrijven, 25 jaar geleden, was hij net met zijn laatste jaar bezig. Voor mij is het heel bijzonder en heel eervol dat het zo dichtbij komt", vertelt Van Dongen.

Willem Wilminkprijs

De Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied is een initiatief van het Wilminktheater en het Muziekcentrum Enschede. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor het Nederlandse kinderlied en de plaats die het kinderlied inneemt in het jeugdtheater. Daarnaast wordt met deze prijs eer bewezen aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink. Hij stond aan de basis van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes.

foto: ANP

Willem Wilmink

Veel zeggen met weinig

Van Dongen vertelt dat hij het moeilijk vindt om in zijn teksten met heel weinig veel te zeggen. Iets wat Willem Wilmink volgens hem heel goed kon. "Daar is hij echt de aller allerbeste in." Met dit liedje werd Van Dongen gedwongen hetzelfde te doen. "Dit liedje moest zo'n op je tenen door het onderwerp heen liedje zijn. Het is dus niet heel erg volgeschreven en niet heel erg volgerijmd, maar heel eenvoudig qua taal", zegt Van Dongen. "Dan laat ik Willem Wilmink echt meekijken over mijn schouder."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie