De Ochtend
KRO-NCRV

Museumtip: hier kom je alles te weten over het futurisme en Europa

foto: Pictoright Amsterdam 2023, photo Eccher Nicola
  1. Klassiekchevron right
  2. Museumtip: hier kom je alles te weten over het futurisme en Europa

Het futurisme en Europa staan centraal in een nieuwe tentoonstelling van het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe. Er zijn niet alleen schilderijen te zien, maar ook kleding, gebruiksvoorwerpen en poëzie. Curator Renske Cohen Tervaert vertelde erover bij De Ochtend.

Luister hier het gesprek met Renske Cohen Tervaert terug.

Wat is het futurisme?
Het futurisme is een kunstenaarsbeweging die is ontstaan in 1909. Er was een groep kunstenaars, avant-garde, die de kunstwereld wilden vernieuwen. En meer dan dat: ze wilden de leefwereld veranderen. Ze zochten naar manieren waarin de esthetiek binnen hun kunsten anders kon. Dit deden ze door dynamische lijnen en kleurgebruik toe te passen. Niet alleen in kunstwerken maar ook in kleding, theaterdecors, nachtclubs en interieurs. Deze beweging duurde tot ongeveer 1944.

Futurisme en Europa

In Europa waren er veel bewonderaars van het futurisme, maar ook heel veel critici, vertelt Cohen Tervaert. "Maar wat je wel ziet in Europa is dat hun ideeën over kunst en het leven een enorme weerklank vindt. En heel veel andere avant-garde kunstenaars gaan daardoor ook op die manier naar kunst kijken."

“Dat is ook precies wat we in de tentoonstellingen willen laten zien", vertelt Cohen Tervaert. "Niet alleen het werk van de futuristen, maar ook hoe andere kunstenaars en tijdgenoten de ideeën van de futuristen oppakten en zich daardoor lieten inspireren, en ook andersom. Hoe kunstenaars de futuristen ook weer inspireerden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tentoonstelling

Het is een grote tentoonstelling met 6 ruimtes. De bezoeker gaat als het ware mee in het proces van de futuristen. Eerst zie je hun beeldentaal in kunst zoals schilderijen en beeldhouwkunst. Je ziet als je door de ruimtes loopt dat ze het futurisme op steeds meer gaan toepassen. Denk aan architectuur, maquettes en films. In de laatste ruimte is vervolgens alles bij elkaar te vinden. Je vindt er zelfs theepotjes, stoelen en tafels, in alle vormen.

De tentoonstelling is tot en met 3 september te bewonderen in het Kröller-Müller op de Hoge Veluwe.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie