De Ochtend

Nieuwe podcast: Koren in coronatijd

KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe podcast: Koren in coronatijd

Nederlandse koren en koorzangers hebben het zwaar in tijden van de coronacrisis. Het Nederlands Kamerkoor maakt, in samenwerking met KRO-NCRV, een podcast over de Nederlandse korenwereld in coronatijd.

Met meer dan 1,7 miljoen amateurzangers in Nederland is zingen niet alleen een hobby, maar vormen zangkoren ook een sterk sociaal vangnet. Sinds het begin van de pandemie liggen vrijwel alle kooractiviteiten stil, worden koren door het hele land opgeheven, zitten dirigenten zonder werk thuis en botst de liefde voor het zingen vaak met de maatregelen rondom het coronavirus. In de nieuwe podcastserie Koren in coronatijd verkent radioverslaggever Matthijs Holtrop de korenwereld en de stille ramp die zich daar momenteel voltrekt.

Matthijs Holtrop op zoek naar verhalen in de korenwereld

Matthijs Holtrop, journalist en verslaggever bij het NOS Radio 1 Journaal, gaat op zoek naar verhalen uit de korenwereld die tot nu toe nog nauwelijks een podium hebben gekregen. Wat drijft die 1,7 miljoen Nederlanders om te zingen en wat betekent het wegvallen van die wekelijkse koorrepetitie voor hen? Hij spreekt niet alleen zangers, dirigenten en componisten, maar ook mensen als Daphne Wassink, voorzitter van de grootste korenkoepel van Nederland, Ivo Bouwmans, wetenschapper van de TU Delft die onderzoek doet naar de besmettelijkheid van het coronavirus binnen koren en Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

Podcast initiatief van Nederlands Kamerkoor

Koren in coronatijd is een initiatief van het Nederlands Kamerkoor. Tido Visser, artistiek en algemeen directeur, legt uit: “Het Nederlands Kamerkoor voelt zich sterk verbonden met het lot van alle zangers in Nederland, zowel amateurs als professionals. De korenwereld is immers sterk verweven – onze zangers zijn naast hun eigen concertpraktijk vaak verbonden aan amateurkoren als dirigent, zijn componist of geven zangles. Als Nederlands Kamerkoor willen we met deze podcast ingaan op de culturele én maatschappelijke rol die koorzang in Nederland inneemt.”

De eerste aflevering is vanaf 27 januari te beluisteren via onze app, onze website of de bekende podcastkanalen.

Beluister Koren in coronatijd

Ster advertentie
Ster advertentie