De Ochtend
KRO-NCRV

Bijzondere vleugel en boodschap Kees Boeke weer tot leven

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Bijzondere vleugel en boodschap Kees Boeke weer tot leven

De Steinway-vleugel van onderwijsvernieuwer Kees Boeke maakte een bijzondere reis, maar is nu weer terug in Nederland en klaar om bespeeld te worden. "De piano heeft de hele wereld rondgereisd en speelde voornamelijk een rol in de verbinding die werd gelegd tussen en met de kinderen", vertelt cellist en artistiek leider van CelloWercken, Jeroen den Herder. Bij De Ochtend vertelt hij dat hij deze boodschap graag door wil blijven geven.

Luister hier het hele gesprek terug.

De vleugel op een kameel

De vleugel was een huwelijkscadeau aan Kees en Betty Boeke. Zij trouwden in 1910 in Londen. Vervolgens heeft de piano veel plekken van de wereld gezien, want het instrument speelde een belangrijke rol in het werk van Boeke. Muziek was volgens hem een belangrijk onderdeel van opvoeding en onderwijs. Hij stichtte scholen elders en nam de vleugel dan ook mee. Zo verhuisde het echtpaar naar Beirut, met de hele inboedel. "Waaronder de vleugel. Over de steile bergen, op de rug van de kamelen, is hij op de nieuw opgerichte school beland", vertelt Den Herder.

Werkplaats Kindergemeenschap

Vervolgens is de vleugel terugverhuisd naar Engeland omdat de Eerste Wereldoorlog daar uitbrak. "Daarna weer naar Nederland, waar die een hele belangrijke plek kreeg in de werkplaats die op dat moment werd opgericht in Bilthoven. Daar hebben ze veel uitvoeringen gedaan met het schoolkoor. Onder andere de Matthäus."

Kees Boeke
Cornelis (Kees) Boeke (1884-1966) was een pedagoog. Hij stichtte in 1926 een school, genaamd de Werkplaats Kindergemeenschap (WP) in Bilthoven. Boeke had een eigen visie op onderwijs en opvoeding, die hij hier tot ontwikkeling bracht.

Grote reparatie

De vleugels is vervolgens naar Hilversum en toen naar Zutphen verhuisd. "De piano stond daar een paar jaar en zoals dat gaat met vleugels, worden ze dan minder goed." Er was dus een grote reparatie nodig. "Die is nu gedaan". De vleugel is weer klaar om bespeeld te worden.

Piano met een boodschap

Deze vleugel heeft door z’n verleden een verhaal bij zich, vertelt Den Herder. Dat verhaal gaat over de verbinding door middel van muziek. En dat is volgens hem een boodschap die we moeten blijven brengen in een tijd met veel ontzettend goede musici, maar weinig werk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mysterieus geluid

Dat de vleugel veel heeft meegemaakt, kun je wel horen, vertelt Den Herder. Het geluid is volgens hem heel heel mysterieus. "Als we luisteren naar een oude platenspeler hebben we dat ook wel eens. Het is een beetje warmer. Het is een beetje trager, er zit wat nostalgie in het geluid. Wat het anders maakt dan een moderne vleugel."

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie