De Ochtend van 4

Podcast Flot! genomineerd voor een Tegel
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Podcast Flot! genomineerd voor een Tegel

Journalist en presentator Margriet Vroomans en journalist en podcastmaker Benjamin de Bruijn zijn genomineerd voor een belangrijke journalistieke prijs: De Tegel. In 2020 maakten zij de vierdelige podcastserie Flot!, waarin ze in het spoor traden van de Nederlandse componist Marius Flothuis, die op wonderbaarlijke wijze de Tweede Wereldoorlog overleefde.

In Flot! duiken Margriet en Benjamin in het ongelooflijke leven van Marius Flothuis, die in de oorlog werd ontslagen bij het Concertgebouw, omdat hij - getrouwd met een half-Joodse vrouw - weigerde te tekenen voor de Kultuurkamer. Flothuis ging in het verzet, werd verraden en getransporteerd, maar overleefde twee concentratiekampen en een gruwelijke dodenmars. Ook in gevangenschap bleef Flothuis componeren, en eenmaal terug in Amsterdam, werkte hij onder meer nog ruim twintig jaar als artistiek leider van het Concertgebouworkest. Hij overleed in 2001.

Voor de podcast spraken Margriet en Benjamin met familie en betrokkenen, bezochten ze de concentratiekampen Vught en Sachsenhausen en zochten in dagboeken, gemeentelijke- politie- en muziekarchieven naar het geheim van deze sterke muzikale man.

foto: ANP

Bekendmaking winnaar van de Tegel

De Tegel wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt en is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistiek. Margriet en Benjamin zijn genomineerd in de categorie 'audio/podcast'. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 10 mei 2021.

De genomineerden voor de Tegel

Ster advertentie
Ster advertentie