De Muziekfabriek
AVROTROS

Goed gejat! Filmmuziekmelodieën geïnspireerd op bestaande meesterwerken

  1. Klassiekchevron right
  2. Goed gejat! Filmmuziekmelodieën geïnspireerd op bestaande meesterwerken

Componisten van filmmuziek laten zich voor hun werk volop inspireren. Door het verhaal, door de sfeer, door de beelden van de film. Maar óók door andere componisten! Vondsten en melodieën van grootheden uit het verleden zijn volop te vinden in de filmmuziek van nu. In De Muziekfabriek deze week een aantal opvallende voorbeelden!

Vrijdag 10 juni

Philip Glass vs. Hans Zimmer

Hans Zimmer lijkt schatplichtig te zijn aan andere componisten. Voor de muziek die hij schreef bij Interstellar in 2014 werd hij genomineerd voor een Oscar, een Grammy en een BAFTA. Maar had Philip Glass niet eigenlijk al het voorwerk gedaan in 1982, met Glassworks?

Maandag 13 juni

Antonín Dvořák vs. John Williams

Op internet zijn er vele discussies aan gewijd: liet John William zich voor zijn filmmuziek voor Jaws inspireren door Dvorák's 9e Symfonie? Williams zelf houdt zich op de vlakte, maar de gelijkenis is moeilijk te ontkennen!

Dinsdag 14 juni

Arvo Pärt vs. Herman Witkam

De Nederlandse componist én multi-instrumentalist Herman Witkam schreef muziek voor vele kinderfilms, waaronder Spijt! Maar de pianobegeleiding en serene strijkersklank in de slotscène doet ons denken aan het werk van een andere componist: Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt.

Woensdag 15 juni

Antonio Vivaldi vs. Nicholas Britell

Britell baseerde zijn muziek voor de serie Succession naar eigen zeggen op barokmuziek. Vivaldi noemt hij er niet bij, maar misschien leent het Minuet in B minor wel het ritme en de opbouw van Vivaldi's Cum Dederit?

Donderdag 16 juni

Philip Glass vs. Carter Burwell

Een luisteraar vroeg Carine op onze Donderdag Verzoekmiddag om de muziek uit de film Carol te draaien, van Carter Burwell. Maar... voelde Burwell zich soms geïnspireerd door Philip Glass' Thin Blue Line?.

Goed Gejat: Glass vs. Burwell

Vrijdag 17 juni

Igor Stravinsky vs. John Williams

John Williams schreef deze muziek van Star Wars voor een scène met een woestijnachtig landschap, maar liefhebbers van Stravinsky horen iets heel anders. Zij horen namelijk de muziek van zijn Le Sacre du Printemps. Daarnaast kun je ook nog muziek van Prokofiev herkennen uit zijn De liefde voor drie Sinaasappelen. Heeft hij het goed gejat, toeval of is het een ode aan beide componisten?

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie