De Muziekfabriek

Hermina Dijk weer op de lessenaar na special in De Muziekfabriek

AVROTROS
foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Hermina Dijk weer op de lessenaar na special in De Muziekfabriek

Ter ere van haar 200ste geboortejaar stond op 11 december 2021 de Nederlandse Hermina Dijk centraal in De Muziekfabriek: wonderkind, componist en pioniersvrouw in het grootschalige boerenbedrijf De Badhoeve, in de net drooggelegde Haarlemmermeer.

Naar aanleiding van de Hermina Dijk Special wordt vanavond, op woensdag 6 april 2022, haar Ouverture in D mineur gespeeld door het Nationaal Symfonie Orkest Colombia onder leiding van dirigent Henrik Schaefer in Bogota!

Spaanssprekenden kunnen hier meer lezen over het concert (of je kan Google Translate gebruiken):

Concertinformatie

Update: Live-opname Ouverture in D mineur

Op woensdag 6 april 2022 vond het concert in Bogota plaats. Het Nationaal Symfonie Orkest Colombia o.l.v. Henrik Schaefer speelde de Ouverture in D mineur van Hermina Dijk. Jet heeft de live-opname hiervan gekregen en deelde het vandaag gelijk in de uitzending van De Muziekfabriek. Benieuwd geworden?

Ouverture in D mineur

Hermina Dijk Special

In de uitzending klonken nooit eerder gedraaide werken van haar hand en speelde violist Lonneke van Straalen, woonachtig aan de Hermina-Maria Dijklaan in Badhoevedorp, samen met pianist Yang Yang Cai de radiopremière van Dijks Opus 7 voor viool en piano. Met bijdragen van musicoloog Helen Metzelaar en auteur Marja Visscher.

Ooit was ze beroemd in Nederland, speelde ze voor koningen en keizers, maar al bij haar overlijdensbericht in de krant stond: alleen oude mensen zullen zich haar nog herinneren. Die vergetelheid nog tijdens haar leven kwam door een merkwaardig lot, een lot dat ook geschiedenis schreef, namelijk de stichting van Badhoevedorp door haar man.

Violist Lonneke van Straalen en pianist Yang Yang Cai spelen Dijks 'Opus 7 voor viool en piano'

Musicoloog Helen Metzelaar en schrijfster Marja Visscher over Dijk

Wetenschapper Helen Metzelaar is gepromoveerd op het onderwerp Hermina Dijk. Ze was te gast in de uitzending en vertelde alvast over de bijzondere Dijk:

Helen Metzelaar over Hermina Dijk

Marja Visscher is de auteur van een trilogie over Hermina Dijk. In het fragment hieronder vertelt ze over het boek en Hermina Dijk:

Marja Visscher over Hermina Dijk

Meer over Hermina Dijk

Componist - Hermina Dijk

Componist - Hermina Dijk

Jet Berkhout over Hermina Dijk bij De Vooravond

Ster advertentie
Ster advertentie