Naar homepage
De Muziekfabriek

Hermina Dijk Special in De Muziekfabriek
AVROTROS

foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Hermina Dijk Special in De Muziekfabriek

Ter ere van haar 200ste geboortejaar staat op 11 december de Nederlandse Hermina Dijk centraal in De Muziekfabriek: wonderkind, componist en pioniersvrouw in het grootschalige boerenbedrijf De Badhoeve, in de net drooggelegde Haarlemmermeer.

In de uitzending klinken nooit eerder gedraaide werken van haar hand en speelt violist Lonneke van Straalen, woonachtig aan de Hermina-Maria Dijklaan in Badhoevedorp, samen met pianist Yang Yang Cai de radiopremière van Dijks Opus 7 voor viool en piano. Met bijdragen van musicoloog Helen Metzelaar en auteur Marja Visscher.

Ooit was ze beroemd in Nederland, speelde ze voor koningen en keizers, maar al bij haar overlijdensbericht in de krant stond: alleen oude mensen zullen zich haar nog herinneren. Die vergetelheid nog tijdens haar leven kwam door een merkwaardig lot, een lot dat ook geschiedenis schreef, namelijk de stichting van Badhoevedorp door haar man.

Violist Lonneke van Straalen en pianist Yang Yang Cai spelen Dijks 'Opus 7 voor viool en piano'

Musicoloog Helen Metzelaar en schrijfster Marja Visscher over Dijk

Wetenschapper Helen Metzelaar is gepromoveerd op het onderwerp Hermina Dijk. Ze is te gast in de uitzending en vertelt hieronder alvast over de bijzondere Dijk:

Helen Metzelaar over Hermina Dijk

Marja Visscher is de auteur van een trilogie over Hermina Dijk. In het fragment hieronder vertelt ze over het boek en Hermina Dijk:

Marja Visscher over Hermina Dijk

Meer over Hermina Dijk

Componist - Hermina Dijk

Componist - Hermina Dijk

Jet Berkhout over Hermina Dijk bij De Vooravond

Ster advertentie
Ster advertentie