De Muziekfabriek
AVROTROS

35 jaar Calefax in De Muziekfabriek!

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. 35 jaar Calefax in De Muziekfabriek!

De mannen van Calefax zijn uitvinders van een heel nieuw genre: het rietkwintet. Een inspiratiebron voor de nieuwe generatie rietblazers die wereldwijd in hun voetsporen treedt. Dit jaar viert het ensemble zijn 35-jarig jubileum!

Vanaf 23 november spreken we iedere dag in De Muziekfabriek de heren van Calefax over de afgelopen 35 jaar.
Luister hier de gesprekken:

Maandag 23 november - Alban Wesly, fagot

Alban Wesly (fagot) vertelt over het begin van Calefax in 1985, over het schoolorkest van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam en over een arrangement van zijn hand uit die tijd: Lush Life van Billy Strayhorn.

Carine Lacor spreekt Alban Wesly van Calefax

Alban vertelt hoe hij opeens een telefoontje uit San Francisco kreeg, hoe hun arrangement van Debussy’s Children’s Corner zorgde voor internationaal succes...

Carine Lacor spreekt Alban Wesly van Calefax

Dinsdag 24 november - Ivar Berix, klarinet

Ivar Berix (klarinet) haalt herinneringen op uit de periode 1992-1999, over het zoeken naar de juiste Calefax-bezetting en het samenwerken met componist Ton ter Doest.

Carine Lacor spreekt Ivar Berix van Calefax

Ivar vertelt over de muzikale nieuwsgierigheid van de leden, hoe Calefax nog altijd bloeit, en ook hoe het voor hem zelf tijd is om een nieuwe stap te zetten.

Carine Lacor spreekt Ivar Berix van Calefax

Woensdag 25 november - Raaf Hekkema, saxofoon

Raaf Hekkema (saxofoon) vertelt over de jaren rond 2000, waarin het het succes van Calefax toch wat op zich liet wachten, en over hun CD met muziek van William Byrd en Arvo Pärt, waarop het volgens hem allermooiste Calefax-arrangement ooit staat...

Carine Lacor spreekt Raaf Hekkema van Calefax

Raaf vertelt over hun succesvolle kindervoorstelling "Muziekfabriek", gespeeld in ruim 120 landen, en hoe hij daarvoor met pvc-buizen eigen telescoop-klarinetten maakte.

Carine Lacor spreekt Raaf Hekkema van Calefax

Donderdag 26 november - Jelte Althuis, basklarinet

Jelte Althuis (basklarinet) vertelt hoe blij hij was bij Calefax te komen spelen in 1994 en over de jaren rond 2010, o.a. zijn uitdaging om pianomuziek van Liszt te arrangeren.

Carine Lacor spreekt Jelte Althuis van Calefax

Jelte vertelt over de ontmoeting met zijn jeugdheld Louis van Dijk, wiens plaat Aquarelles hij grijs draaide en hoe hij die muziek uiteindelijk zelf met Calefax speelde.

Carine Lacor spreekt Jelte Althuis van Calefax

Vrijdag 27 november - Oliver Boekhoorn, hobo

Oliver Boekhoorn (hobo) heeft het over de geheimen van het 35-jarige huwelijk: hoe houd je het gezellig met elkaar? Een soort van ensemble-therapie hoort daarbij aldus Oliver.

Jet Berkhout spreekt Oliver Boekhoorn van Calefax

Over invloeden van buitenaf en het ‘Calefax-sausje’. Ook vertelt Oliver over hun samenwerkingen én de samenwerkingen die ze graag nog aangaan.

Jet Berkhout spreekt Oliver Boekhoorn van Calefax

Ster advertentie
Ster advertentie