De Muziekfabriek

Leer- en concentreermuziek voor de eindexamens

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Leer- en concentreermuziek voor de eindexamens

De eindexamens zijn weer begonnen! Daarom in De Muziekfabriek de komende weken volop leer- en concentreer muziek, om alle eindexamenkandidaten een hart onder de riem te steken.

Luisteraar Lieke draait tijdens het leren graag River Flows in You van Yiruma. Dat stuk brengt rust naar boven, en zorgt ervoor dat ze zich goed kan concentreren.

Met Une Barque sur l'océan van Ravel waant luisteraar Lisa zich op vakantie. Dan hoeft ze even niet aan haar wiskundesommen te denken!

Luisteraar Felix duikt het liefst zijn boeken in met de soundtrack van Game of Thrones, van Ramin Djawadi.

Luisteraar Joke vindt dat rustige muziek het best werkt bij studeren. Bijvoorbeeld Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt.

Terwijl zijn eindexamen vwo Engels begint, kan luisteraar Ruben nog nét, voor de nodige portie concentratie, naar de Herfst uit de De Vier Jaargetijden van Vivaldi luisteren.

Voor zowel luisteraar Karsten als Fokke zijn de eindexamens alweer even geleden, maar een goede muzikale tip om bij te leren hebben ze wel: Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

Op dit moment doet Maud examens voor haar opleiding doktersassistent. Ze luistert veel naar klassieke muziek, maar komt door het Lacrimosa uit het Requiem van Mozart in de beste sfeer om te leren. Daardoor kan ze nét iets langer doorleren.

Luisteraar Abel is al een tijdje klaar met studeren en deelde zijn lievelingsmuziek om bij te studeren. Hij concentreerde zich het beste op de opening van Glassworks van Philip Glass.

Toen luisteraar Constant Willems 50 jaar geleden examen deed, had hij een slimme studeertruc: hij nam een cassettebandje op met termen die hij moest onthouden, afgewisseld met pianomuziek van Chopin, zoals L'Adieu...

Tijdens het leren heb je misschien rustige muziek nodig om je bij te concentreren. Maar, vindt luisteraar Anneke, als je na afloop mag ontspannen, kan dat prima met opgewekte klanken. De Noorse Dansen van Halvorsen bijvoorbeeld!

Luisteraar Klaske is druk bezig met haar eindexamens. Fijne muziek voor bij het studeren kan ze daarom goed gebruiken. Schumann is volgens Klaske de ultieme muziek om niet afgeleid te raken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie