De Muziekfabriek

Kindermuziekweek in De Muziekfabriek

AVROTROS
foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Kindermuziekweek in De Muziekfabriek

Het is Kindermuziekweek! En daarom staan in De Muziekfabriek deze hele week de jeugdmuziekherinneringen van de luisteraar centraal. Welke muziek gaf jouw jeugd kleur? Met welke klanken zit je zo weer in die jaren '90 keuken, in die jaren '70 concertzaal of in die jaren '50 schoolklas?

Zaterdag 2 april

Luisteraar Daniëlla: Johannes Passion

Luisteraar Daniëlla haar ouders en opa zongen samen in een oratoriumkoor. Ze gaven mooie concerten waar ze als klein meisje mee naar toe mocht. Helemaal opgedoft en kijkend vanaf het balkon genoot zij van de muziek. Zo mooi als de concerten die ze toen meemaakte is het nooit meer geworden. De magie van de oratorium muziek maakt haar tot op de dag van vandaag nog steeds gelukkig.

Zondag 3 april

Luisteraar Joke: La marche des rois

Het eerste Franse liedje dat luisteraar Joke in de brugklas hoorde was 'La marche des rois'. Dat nummer was op de wijs van l'Arlésienne van Bizet. Iedere keer als zij nog Bizet hoort heeft ze de eerste zin van dat liedje in haar hoofd: 'De bon matin j'ai recontré le train'. Dan denkt ze even aan die fijne herinnering van 60 jaar geleden.

Maandag 4 april

Luisteraar Carina: Alfred Jodocus Kwak

Elk woord van Alfred Jodocus Kwak met Herman van Veen staat in luisteraar Carina's geheugen gegrift. Ze weet zelfs nog het moment in de muziek dat de plaat omgedraaid moest worden!

Luisteraar Jacqueline: Gitaarconcert

Luisteraar Jacqueline speelde als kind klassiek gitaar. Haar opa en oma wilden graag dat ze een stukje voorspeelde, maar dat durfde ze niet - althans, wel op grote afstand!

Dinsdag 5 april

Luisteraar Maaike: Harry Belafonte

De jeugdmuziek van luisteraar Maaike is een lp met muziek van zanger Harry Belafonte. Elk nummer kon ze meezingen, meespringen en meedansen!

Luisteraar Renée: Moldau

De moeder van luisteraar Renée zong vaak een slaapliedje voor haar, op de melodie van de Moldau. Jaren later mocht ze het werk zelf uitvoeren!

Woensdag 6 april

Luisteraar Henrieke: Eine kleine Nachtmusik

De vader van luisteraar Henrieke zette elke zondag een orgelplaat op. Pas toen hij die een keer inwisselde voor Eine kleine Nachtmusik, ontdekte ze de lichtheid van klassieke muziek.

Luisteraar Rens: Verdi Requiem

Het hele gezin van luisteraar Rens kreeg muzikale opvoeding van de Italiaanse overbuurvrouw, die regelmatig langskwam met de meest prachtige klassieke muziek. Het Requiem van Verdi bleef Rens het meest bij; drie van het gezin zongen het jaren later in het Concertgebouw.

Donderdag 7 april

Luisteraar Elma: Dichter und Bauer

Op haar tiende kreeg luisteraar Elma een plaat van Dichter und Bauer. Ze had nog nooit een orkest gezien, maar toch dirigeerde ze gewoon mee in de woonkamer.

Vrijdag 8 april

Luisteraar Elise: Joodse muziek


Vroeger werd er bij Elise thuis overwegend klassieke muziek gedraaid met af en toe wat lichtere muziek. Haar ouders hadden een lp met Joodse muziek. Ze vond het prachtig. De lp heeft ze in haar bezit, maar ze kan het niet afspelen. We zijn voor haar in de archieven gedoken, vonden een opname en daarom kan ze het vanaf nu weer luisteren.

Zaterdag 9 april

Luisteraar Gert: Kaiserwalzer van Strauss

De eerste klassieke compositie waar Gert als jochie van een jaar of zes kennis mee maakte was de Kaiserwalzer van Johann Strauss. Zijn vader was zeer muzikaal waardoor er in het kleine budget toch geld uitgetrokken kon worden voor de aanschaf van een pick-up met een paar demo-lp's. Op één van die lp's stond muziek van Johann Strauss. Hij dirigeerde het stuk van begin tot eind terwijl zijn vader bij de muziek wegdroomde.

Zondag 10 april

Luisteraar Janny: Dwars door de buien

Janny's jeugdherinnering is het lied "Dwars door de buien". Haar moeder zong dat vroeger vaak voor haar. Dat was verdrietig en prachtig tegelijkertijd. Pas veel later kwam zij erachter dat het oorspronkelijk muziek van Mozart was. Als ze die muziek nu hoort, brengt dat haar terug naar haar kinderjaren en hoort ze haar moeder nog zingen.

Ster advertentie
Ster advertentie