Beluister ZaterdagMatinee-archief

19 september 2009: De Sibelius van Leif Segerstam

  1. Klassiekchevron right
  2. 19 september 2009: De Sibelius van Leif Segerstam

Van Mozart tot Bruckner, van Prokofjevs Vuurengel tot Rijnvos’ Riflesso sull’ aqua en Gondwana van Tristan Murail. De Finse dirigent Leif Segerstam (*1944) trad al sinds 1980 in de Matinee op, dirigeerde zelfs zijn eigen Honderdzevenenzeventigste symfonie. En veel Sibelius, zoals in dit bijzondere programma, vroeg in het seizoen 2009-2010.

Luonnotar

Sibelius’ Luonnotar vertelt een scheppingsverhaal. De mooie maagd Luonnotar (‘geest van de natuur’) daalt uit de leegte van het heelal neer op de wateren. Nadat zij er zevenhonderd jaren heeft rondgezwommen, vliegt een eend voorbij. Die kan nergens een nest bouwen. Daarom steekt de hemeldochter haar knie uit de golven omhoog: die kan als broedplaats dienen. Maar de steeds warmer wordende eieren doen Luonnotars been trillen. Het nest tuimelt in het water, de eieren breken in stukken. Uit de top van de eierschalen ontstaat het uitspansel, het eiwit wordt het schijnsel van de maan, de spikkels – de sterrenhemel.

Dirigent Leif Segerstam.

The Tempest

Het symfonische gedicht Luonnotar behoort, naast zijn zeven symfonieën en Pohjola’s dochter, tot het bekendste uit Sibelius’ oeuvre. Minder bekend is de fraaie Serenad, vroeg in zijn carrière geschreven, nog vóór En saga en Finlandia. En voor de pauze dirigeerde Segerstam de nauwelijks gehoorde toneelmuziek bij The Tempest van Shakespeare, geschreven in 1922-1924. Sibelius’ klankschildering – bijvoorbeeld de door Prospero opgeroepen storm die het schip van de Napolitaanse koning Alonso tot zinken brengt in de lange ouverture – is ongeëvenaard. Het is een kolfje naar de hand van Segerstam. Na dit werk zou Sibelius alleen nog zijn Tapiola voltooien, voor hij zich terugtrok in de stilte van de bossen.

Bluister het concert

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 19 september 2009

Omroep

NPS

Componisten

Jean Sibelius

Uitvoerenden

Helena Juntunen (sopraan), Morten Frank Larsen (Stephano ; Bariton), Hanne Fischer (Ariel ; Mezzosopraan), Sebastian Brouwer (Tenor ; Trinculo), Gert-Jan Alders (Stephano ; Bas), Sagerstam, Leif (Dirigent), Leif Segerstam (Dirigent), Groot Omroepkoor

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam Concertgebouw

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Leif Segerstam, dirigent
Celso Antunes, koordirigent
Helena Juntunen, sopraan (Juno - The Tempest; Luonnotar)
Morten Frank Larsen, bariton (Stephano, Caliban - The Tempest; Serenad)
Hanne Fischer, mezzosopraan (Ariel - The Tempest)
m.m.v. Sebastian Brouwer, tenor (Trinculo - The Tempest) en Gert-Jan Alders, bas (Stephano - The Tempest)

Sibelius - The Tempest
Sibelius - Serenad
Sibelius - Pohjola’s dochter
Sibelius - Luonnotar

Ster advertentie
Ster advertentie