Beluister ZaterdagMatinee-archief

19 januari 1991: Dmitri Hvorostovsky in Tsjaikovski's Pique Dame

  1. Klassiekchevron right
  2. 19 januari 1991: Dmitri Hvorostovsky in Tsjaikovski's Pique Dame

Slechts een keer, in 1991, is Dmitri Hvorostovsky in de ZaterdagMatinee te gast. Hij maakt grote indruk als Jeletski in Tsjaikovski’s opera Schoppenvrouw, begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en dirigent Valery Gergiev. Het is de eerste keer dat Hvorostovsky een volledige opera in Nederland zingt.

Hans Haffmans vertelt het verhaal van Tsjaikovski's opera Pique Dame

Vliegende start

Het winnen van de fameuze BBC Singer of the World Competition 1989 in Cardiff betekent de vliegende start van Hvorostovsky’s internationale carrière. Hvorostovsky “loopt als Noerejev en zingt als een god”, aldus zijn beroemde Engelse collega John Shirley-Quirk tijdens de rechtstreekse BBC-uitzending. De Siberiër die enige jaren daarvoor nog, zwaar alcoholdrinkend, in een straatbende had geleefd, verslaat de favoriet Bryn Terfel. Hij wordt vrijwel onmiddellijk gevraagd door de grote operahuizen, van het Metropolitan Opera House en La Scala tot de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn, de Wiener Staatsoper en Covent Garden.

Cast van de bovenste plank

De rol van Jeletski is een relatief ondergeschikte rol. (Roland de Beer in de Volkskrant: “Dat de jonge Dmitri Hvorostovski, die in het westen pijlsnel carrière heeft gemaakt, op het podium stond voor een bijrol (hij zong zijn Jeletski-aria met prachtig-transparante bariton), was tekenend voor het niveau.”) De hoofdrollen zijn bezet door een oudere generatie, die in 1991 nog de top van Valery Gergievs Kirov-Theater (inmiddels weer Mariinski Theater) vormen: Aleksey Steblyanko (in de rol van Herman), Sergei Leiferkus (Tomski) en Larissa Shevtchenko (Liza), plus de nog jonge Olga Borodina als Polina. Let ook op de fantastische rol van de Belgische Rita Gorr als de oude gravin.

‘Ik moet het toch van mijn stem hebben’

Naar aanleiding van een recital in het Concertgebouw, ruim een jaar later, met onder andere aria’s uit Anton Rubinsteins hier helaas onbekende opera Demon, vertelt Hvorostovsky aan Melchior Huurdeman (de Volkskrant): “Bij vorige concerten heb ik gemerkt dat ze op de voorste rijen, vooral vrouwen, met hun ogen begonnen te draaien. Eng. Maar ik voel me een demon als ik die aria’s zing. Nee, ik geloof niet dat mijn uiterlijk ermee te maken heeft. Wat koop ik daarvoor. Over twintig jaar gaat alles hangen. Dan moet ik het toch van mijn stem hebben.”

Iets meer dan twintig jaar later, in juni 2015, wordt bij Hvorostovsky een hersentumor vastgesteld. Steeds meer optredens moet hij afzeggen. Op 22 november 2017, omringd door zijn familie, overlijdt hij in zijn woonplaats Londen. De Russische bariton, geroemd om zijn soepele stemgeluid en voorbeeldige tekstinterpretatie, is dan 55 jaar jong.

Beluister het concert

ZaterdagMatinee: Valery Gergiev dirigeert Tsjaikovski’s Schoppenvrouw

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

zaterdag 19 januari 1991

Omroep

VARA

Componisten

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Uitvoerenden

Valery Gergiev (Dirigent), Modest Tsjaikovski (Tekstschrijver), Alexei Steblyanko (Hermann; tenor), Sergei Leiferkus (Graaf Tomski & Zlatogor; bariton), Dmitri Hvorostovsky (Prins Jeletski; bariton), Albert Bonnema (Tsjekalinski; tenor), Jan Alofs (Soerin; bas), Ioan Micu (Tsjaplinski & Ceremoniemeester; tenor), Julian Hartman (Naroemov; bas), Rita Gorr (Gravin; mezzosopraan), Larissa Shevchenko (Liza; sopraan), Olga Borodina (Pauline & Milovzor; mezzosopraan), Joke de Vin (Gouvernante; mezzosopraan), Louisa Kennedy (Masja & Prilepa; sopraan), Stedelijk Helmonds Concertkoor, Groot Omroepkoor

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Stedelijk Helmonds Concertkoor
Valery Gergiev, dirigent

Alexey Steblyanko, tenor (Herman)
Sergei Leiferkus, bariton (Tomski/Zlatogor)
Dmitri Hvorostovsky, bariton (Jeletski)
Albert Bonnema, tenor (Tsjekalinski)
Jan Alofs, bas (Soerin)
Ioan Micu, tenor (Tsjaplitski/ceremoniemeester)
Julian Hartman, bas (Naroemov)
Rita Gorr, mezzosopraan (Gravin)
Larissa Shevchenko, sopraan (Liza)
Olga Borodina, mezzosopraan (Pauline/Milovzor)
Joke de Vin, mezzosopraan (Gouvernante)
Louisa Kennedy, sopraan (Masja/Prilepa)

Tsjaikovski - Schoppenvrouw

Ster advertentie
Ster advertentie