Beluister ZaterdagMatinee-archief

14 december 1963: Jean Fournet dirigeert De parelvissers

  1. Klassiekchevron right
  2. 14 december 1963: Jean Fournet dirigeert De parelvissers

De Parelvissers van Georges Bizet was het tweede muziekdramatische werk dat Jean Fournet in de Matinee dirigeerde. De internationaal vermaarde sopraan Erna Spoorenberg maakte haar debuut in de Matinee.

De Fransman Jean Fournet (1913-2008) werd in 1961 chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, waar hij al sinds 1950 regelmatig gasteerde. Hij dirigeerde meteen de eerste twee programma’s in de Matinee op de Vrije Zaterdag, zoals de in datzelfde jaar gestarte Matinee toen nog heette. Na zijn vertrek als chef in 1978 verleende het orkest hem de eretitel ‘chef d’orchestre permanent invité’. De toen 65-jarige dirigent had zijn tweede ‘vaderland’ in Nederland gevonden en bleef graag en veelvuldig terugkomen. Zijn laatste Matinee-concert was een programma rond Debussy en Ravel, in 1990. Tot 2000, vijftig jaar na zijn debuut, zou hij het RFO blijven dirigeren.

Beluister het concert

Les pêcheurs de perles (De parelvissers) ; Akte II - compleet

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

zaterdag 14 december 1963

Omroep

VARA

Componisten

Georges Bizet

Uitvoerenden

Erna Spoorenberg (Leila; sopraan), Alain Vanzo (Nadir; tenor), Jan Joris (Zurga; bariton), Guus Hoekman (Nourabad; bas), Jean Fournet (Dirigent), Groot Omroepkoor

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Jean Fournet, dirigent
Erna Spoorenberg, sopraan (Leila)
Alain Vanzo, tenor (Nadir)
Jan Joris, bariton (Zurga)
Guus Hoekman, bas (Nourabad)

Georges Bizet - Les pêcheurs de perles

Het concert is na drie maanden helaas niet meer beschikbaar.

‘Beste Franse orkest buiten Frankrijk’

In totaal dirigeerde Fournet ruim 530 concerten en studio-opnamen met het Radio Filharmonisch. Na optredens in Frankrijk noemde de Franse pers het RFO onder zijn leiding in 1975 “het beste Franse orkest buiten Frankrijk”. De in de Normandische hoofdstad Rouen geboren dirigent maakte naam met het Franse repertoire, van Gluck, Debussy en Ravel tot en met Roussel, Dutilleux en Messiaen, maar dirigeerde met evenveel liefde en toewijding Beethoven, Falla, Tsjaikovski en Stravinsky, of Andriessen, Van Baaren, Badings, Diepenbrock, Ketting, Kox, De Leeuw, Pijper en Van Vlijmen.

Het Radio Filharmonisch Orkest in 1965 met Jean Fournet. Foto: Archief Radio Filharmonisch Orkest

Erna Spoorenberg als Leïla

Na La damnation de Faust van Berlioz (7 april 1962 én 26 maart 1963) was Les pêcheurs de perles van Georges Bizet het tweede muziekdramatische werk dat Fournet in de Matinee dirigeerde. Dat was op 14 december 1963, en voor de hoofdrol van Leïla was de internationaal vermaarde sopraan Erna Spoorenberg (1925-2004) gecontracteerd. Al in 1947 trad zij op in Mozart voor Radio Hilversum, maar dit was haar debuut in de Matinee. Zij zou er onder meer terugkeren als Anna in La dame blanche van Boieldieu en Juliette in Gounods Roméo et Juliette (beide onder Fournet).

Fournet moest op 9 december 1967 wegens een auto-ongeluk verstek laten gaan voor een Matinee-uitvoering van Orffs Carmina Burana, en Spoorenberg moest het enkele jaren later na óók een auto-ongeval rustiger aan gaan doen. Maar in De parelvissers, in 1963, waren beiden op de top van hun kunnen.

Ster advertentie
Ster advertentie