Beluister ZaterdagMatinee-archief

15 juni 2013: Afscheid van de Radio Kamer Filharmonie en Michael Schønwandt

  1. Klassiekchevron right
  2. 15 juni 2013: Afscheid van de Radio Kamer Filharmonie en Michael Schønwandt

Op 15 juni 2013 werd een tijdperk afgesloten. De Radio Kamer Filharmonie, in 2005 overgebleven uit een fusie van het Radio Kamer Orkest en het Radio Symfonie Orkest, werd door bezuinigingen die waren ingezet door het kabinet Rutte-I opgeheven; deze afsluiting van het Matineeseizoen was hun laatste optreden in onze serie. Van de vele omroepensembles die sinds 1945 hadden bestaan, zouden alleen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor overblijven.

Uniek orkest

De Deen Michael Schønwandt, chef-dirigent van het orkest, hield vlak voor het eind van het optreden een bevlogen betoog, dankte voor de nieuwsgierigheid van het publiek dat zelfs de meest ongebruikelijke programma’s bleef bezoeken, en beschreef de Radio Kamer Filharmonie terecht als hét orkest dat – uniek in Europa – zowel de allernieuwste (Nederlandse en internationale) muziek speelde, als klassiek, romantisch en barokrepertoire. Beroemd was de hedendaagsemuziekserie ‘NPS maakt hoorbaar’ in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ, waarin de RKF floreerde. Veelgeprezen: Schønwandt en ‘zijn’ orkest in de wereldpremière van Peter-Jan Wagemans’ RAF-opera Andreas Weent (Matinee, 20 oktober 2012) en in Hôtel de Pékin van Willem Jeths (Matinee, 28 januari 2012).

Afscheid

Het zelden gehoorde Der Bürger als Edelmann, een orkestsuite uit de toneelmuziek waarin de hyperromanticus Richard Strauss in 1912/1920 een eerbetoon aan de jaren van Lully en Molière brengt maar ook zijn modernste geluiden in petto hield, was voor dit afscheid goed gekozen. Verder op het programma: Schumann, Bruchs befaamde Eerste vioolconcert (met Janine Jansen) en een toegift (Bizet). Een geweldig, ogenschijnlijk lichtvoetig concert. Alsof er niets te betreuren viel.

Beluister het concert

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 15 juni 2013

Omroep

NTR

Componisten

Georges Bizet, Max Bruch, Richard Strauss, Robert Schumann, nvt

Uitvoerenden

Janine Jansen (viool), nvt (piano), Michael Schønwandt (Dirigent)

Ensembles

Radio Kamer Filharmonie

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Radio Kamer Filharmonie
Michael Schønwandt dirigent
Janine Jansen viool

Schumann - Ouverture Manfred
Bruch - Eerste vioolconcert
Strauss - Suite Der Bürger als Edelmann
Bizet - uit Arlésienne-suite: Farandole

Ster advertentie
Ster advertentie