Beluister ZaterdagMatinee-archief

2 februari 2008: Jaap van Zweden glorieert als Wagner-dirigent

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. 2 februari 2008: Jaap van Zweden glorieert als Wagner-dirigent

Zodra Jaap van Zweden de grote repetitieruimte van het Muziekcentrum van de Omroep betreedt, heerst er hoogspanning. Iedereen weet: van zangers en orkestmusici wordt het allerhoogste geëist. Maar één ding is zeker: na Edo de Waart ontpopte Jaap van Zweden zich in de Matinee van 2 februari 2008 als dé nieuwe Wagnerdirigent van Nederland.

Contrabassist Walter van Egeraat over Lohengrin met Jaap van Zweden.

Zangers na afloop ‘in trance’

Lohengrin was zijn eerste Wagneropera, maar “het was alsof Van Zweden al jaren Wagner dirigeert” (Kasper Janssen in NRC). Peter van de Lint in Trouw (het citaat is uitvoerig, maar te mooi om verder in te korten): “Wagners grote opera ‘Lohengrin’ (1850) kreeg onder onvoorstelbaar luide bijval uit een stampvolle zaal een droomuitvoering. (…) Zelfs sommige solisten voelden zich na afloop in trance, nauwelijks beseffend waarvan ze zojuist onderdeel waren geweest. (…) Wat moet er veel en vruchtbaar gerepeteerd zijn om de hoge strijkers in de ouverture zó loepzuiver, spatgelijk en zinderend te laten spelen. Die volmaakte beheersing van de partituur door orkest en dirigent was misschien wel het meest opvallende van deze middag. In alle grote uitbarstingen, maar ook op de millimeter was er sfeer, sfeer en nog eens sfeer. De orkestrale reactie bijvoorbeeld op de teleurstelling van Lohengrin als Elsa tegen elk gebod in toch naar de naam van de zwaanridder heeft gevraagd, was een schoolvoorbeeld van geconcentreerd, intens en meeslepend muziekmaken; alle musici jankten hier inwendig met Lohengrin mee. Op zo’n welhaast volmaakte basis moet het heerlijk zingen zijn. Het Groot Omroepkoor toonde zich weer eens van zijn allerbeste kant; hun grote scènes stonden als een huis. Er was inventief en subliem gecast.”

Nog meer Wagner

De operaspecialist Paul Korenhof op de website opusklassiek.nl, nadat een cd- en dvd-uitgave was uitgebracht, schreef: “Dat ik mij bijna een volle week met deze Lohengrin heb beziggehouden, waarbij de derde cd letterlijk dagen lang in de speler bleef zitten, was ook alleen maar een puur genoegen.”

Na 2008 dirigeerde Jaap van Zweden, in de jaren 2005-2012 de opvolger van Edo de Waart als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, in de Matinee ook Die Meistersinger von Nürnberg (2009), Parsifal (2010), Tristan und Isolde (2015) en Die Walküre (2019). Voor 12 december 2020 stond Götterdämmerung op het programma, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Laten we hopen: die krijgt u nog tegoed…

Beluister het concert

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 02 februari 2008

Omroep

NPS

Componisten

Richard Wagner

Uitvoerenden

Dennis Wilgenhof (Brabantischer Edler - bas), Ans van Dam (Edelknabe - alt), Eike Wilm Schulte (Telramund - bariton), Elma van den Dool (Edelknabe - sopraan), Geert Smits (Heerrufer - bas), Anne Schwanewilms (Elsa - sopraan), Klaus Florian Vogt (Lohengrin - tenor), Anitra Jellema (Edelknabe - sopraan), Anjolet Rotteveel (Edelknabe - alt), Marianne Cornetti (Ortrud - mezzosopraan), Ronnie Johansen (Heinrich - bas), Stefan Heibach (Brabantischer Edler - tenor), Amand Hekkers (Brabantischer Edler - tenor), Hugo Oliveira (Brabantischer Edler - bas), Jaap van Zweden (Dirigent), Groot Omroepkoor

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Jaap van Zweden, dirigent
Udo Mehrpohl, koordirigent
Klaus Florian Vogt, tenor (Lohengrin)
Anne Schwanewilms, sopraan (Elsa)
Eike Wilm Schulte, bariton (Telramund)
Marianne Cornetti, mezzosopraan (Ortrud)
Ronnie Johansen, bas (Heinrich)
Geert Smits, bas (Heerrufer)
Stefan Heibach, tenor; Armand Hekkers, tenor; Hugo Oliveira, bas; Dennis Wilgenhof, bas (Brabantische Edle)
Elma van den Dool, sopraan; Anitra Jellema, sopraan; Anjolet Rotteveel, alt; Ans van Dam, alt (Edelknabe)

Wagner - Lohengrin

Omslag: Simon van Boxtel

Ster advertentie
Ster advertentie