Beluister Bach

Bach in het Avondconcert

foto: Nederlandse Bachverenigingfoto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Bach in het Avondconcert

Tijdens de Bachweek van 31 mei t/m 4 juni kun je in de Avondconcerten op NPO Radio 4 genieten van prachtige concertregistraties en achtergrondverhalen over Johann Sebastian Bach. Bekijk hier een overzicht van de programmering.

Maandag 31 mei - 20:00 uur

Bachs nalatenschap

Speculeerde Bach op de beurs of stopte hij zijn geld in een oude matras? Dronk hij uitsluitend koffie? Hoeveel pruiken bezat hij? Welke boeken stonden er in zijn kast en wat bezielde hem op muzikaal gebied in de jaren vlak voor zijn dood? Op deze en andere niet eerder gestelde vragen zal dit Avondconcert het antwoord geven. Aan de hand van de bewaard gebleven inventarislijst van Bachs nalatenschap krijgt de luisteraar een inkijkje in huize Bach, Leipzig anno 1750. Een Avondconcert over materie en muziek in de laatste levensfase van de beroemde componist.

Woensdag 2 juni - 20:00 uur

Bach op het internationale podium

  • London Philharmonic Orchestra o.l.v Vladimir Jurowski, m.m.v. Peter Schoeman, viool, Julietta Bausor, fluit en Catherine Edwards, clavecimbel
    Bach - Brandenburgs Concert nr.5 BWV 1050
    Een opname van 5 december 2020 in Londen.
  • Saxofoonensemble Clair Obscur speelt werken van o.a. Bach, Piazzolla en Ginastera in een opname van 1 maart 2021 in Berlijn.

Woensdag 2 juni - 20:00 uur

Bachs Königin

Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor zijn lievelingsinstrument, de koningin der instrumenten: het orgel. Ensemble Holland Baroque laat Bachs orgelwerken horen voor barokorkest: een barokke weelde! Je hoort een opname van 15 april 2021 uit de Vereeniging in Nijmegen.

Donderdag 3 juni - 20:00 uur

Die Kunst der Fuge

Die Kunst der Fuge is een muziekstuk dat bestaat uit fuga's die Bach steeds complexer maakt naarmate het stuk vordert. Bach heeft het werk niet kunnen voltooien en de muziek eindigt dan ook heel abrupt, halverwege een fuga. Voor welk instrument het stuk is geschreven, is ook niet duidelijk. In het Avondconcert van 3 juni klinkt een bewerking die wordt gespeeld door musici van het Radio Filharmonisch Orkest.

Vrijdag 4 juni - 20:00 uur

Hohe Messe

In het AVROTROS Vrijdagconcert hoor je het magnum opus van Bach: de Mis in b-klein, bij ons beter bekend onder de naam Hohe Messe.
Een uitvoering met Ensemble Polyharmonique en de Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. Alexander Schneider.
De opname is gemaakt op 5 oktober 2018 in TivoliVredenburg te Utrecht.


Foto Holland Baroque: © Wouter Janssen

Ster advertentie
Ster advertentie