Beluister Bach

10 stukken van Bach die je gehoord moet hebben

foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. 10 stukken van Bach die je gehoord moet hebben

Wil je Bach leren kennen? Dan moet je deze 10 muziekstukken toch zeker eens beluisteren. Van één enkele cello tot een imposant orkest met koor en solisten, dit zijn de 10 hoogtepunten uit het werk van Johann Sebastian Bach:

1. Cellosuites

Zes suites schreef Bach voor solo-cello, en ze vormen de bijbel voor iedere cellist. Dit is de eerste en meest bekende:

2. Brandenburgse concerten

Bach schreef deze serie van zes virtuoze concerten bij wijze van sollicitatiebrief aan keurvorst Christian Ludwig von Brandenburg.

3. Matthäus-Passion

In de ruim 3 uur durende Matthäus-Passion wordt het lijden en sterven van Jezus in muziek verklankt. Het is in Nederland het meest geliefde en bekende werk van Bach.

4. Goldbergvariaties

De Goldbergvariaties bestaan uit een aria met 30 variaties. Volgens een anekdote schreef Bach ze om graaf Hermann Carl von Keyserlingk op te beuren tijdens diens slapeloze nachten.

5. Orkestsuites

De vier orkestsuites van Bach zijn verzamelingen van korte stukken en dansen. Air en Badinerie zijn daar de bekendste van.

6. Das Wohltemperierte Klavier

Deze 48 preludes en fuga's zijn één van de grootste monumenten uit de klaviermuziek. Ze werden geschreven voor klavecimbel, maar worden tegenwoordig ook vaak op piano uitgevoerd.

7. Cantate BWV 147 'Herz und Mund und Tat und Leben' – koraal ‘Jesus bleibet meine Freude’

Het slotkoraal uit Cantate BWV 147 is niet alleen bekend in een gezongen versie, maar ook van een pianobewerking met de titel Jesu, Joy of Man's Desiring.

8. Menuet uit Notenbüchlein voor A.M. Bach

Het Menuet in G is afkomstig uit een notenboek dat Bach voor zijn vrouw Anna Magdalena samenstelde met muziek van hemzelf, maar ook van andere componisten. Je kunt het muziekstuk kennen van de Efteling: daar klinkt het uit de paddenstoelen in het Sprookjesbos.

9. Toccata en Fuga in d BWV 565

Dit is het meest bekende orgelwerk van Bach, vaak gebruikt in films om een spookachtige sfeer te creëren. Bach schreef het waarschijnlijk rond z'n zeventiende, een echt jeugdwerk dus.

10. Mis in b 'Hohe Messe'

De monumentale Hohe Messe is het magnum opus van Bach. Het werk is met raadselen omgeven: zo is niet duidelijk wanneer of voor wie Bach het componeerde. Hij heeft de mis in zijn geheel waarschijnlijk nooit gehoord.

Ster advertentie
Ster advertentie