Avondconcert
NTR

Mysterieuze liedcycli over Isabella di Morra

foto: Rauwkost Film
  1. Klassiekchevron right
  2. Mysterieuze liedcycli over Isabella di Morra

Componist Kate Moore scheef het werk Isabella over de Italiaanse dichter Isabella di Morra. Een beroemd dichter die opgesloten zat in een familiekasteel. Het zijn mysterieuze liedcycli voor barokharp, mezzosopraan, countertenor, koor en groot ensemble geworden die je vanavond hoort in het Avondconcert.

Isabella di Morra leidde een kort en tragisch leven. Er zijn slechts dertien gedichten van haar bewaard gebleven. Haar broers hielden haar gevangen in een familiekasteel. Toen zij het vermoeden kregen dat ze een relatie had met een baron, vermoordden ze haar.

Gedichten als basis

Enkele gedichten die Di Morra schreef tijdens haar gevangenschap vormen de basis van het stuk van Kate Moore. Daarnaast maakt ze gebruik van teksten van Franciscus van Assisi.

Luit op schoot

“Ik zag Isabella zitten met haar luit op schoot, terwijl ze naar buiten kijkt en naar de zang van vogels luistert,” zegt de componist in het programmaboekje over het ontstaan van de compositie. “Ik heb instrumentale tussenstukken geschreven als aanvullingen bij de liederen, om aspecten van haar leefomgeving uit te beelden, zoals de rivier en de bergen. Daarmee construeer ik niet alleen een verhaallijn, maar geef ik ook een indruk van haar fysieke omgeving om zo een licht te laten schijnen op haar innerlijke wereld.”

Wil je vast een indruk krijgen van het stuk? Op youtube is een fragment van de repetitie te bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De wereldpremière van Isabella wordt vanavond uitgevoerd door Wishful Singing, het Herz Ensemble en het Scordatura Ensemble in het Muziekgebouw in Amsterdam. Je hoort het stuk live in het Avondconcert.

Avondconcert: wereldpremière vanuit het Muziekgebouw

Ster advertentie
Ster advertentie