Avondconcert

Het Avondconcert blikt terug: de mooiste concerten van 2022

NTR
foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Het Avondconcert blikt terug: de mooiste concerten van 2022

Het jaar zit er bijna op en op redacties door het hele land wordt lustig teruggeblikt op het jaar. Longlists worden opgetuigd waaruit weer shortlists worden gedestilleerd. Ook de redactie van het Avondconcert doet een duit in het zakje. Welke concerten zijn Beitske de Jong, Wouter Pleijsier en de rest van de redactie bijgebleven?

Zelf waren we het haast al vergeten, maar het jaar begon in lockdown. Geen liveconcerten en geen publiek, maar galmende leegte in de concertzalen vanwege de avondklok. Binnen ingewikkelde kaders en regels wisten we met orkesten en ensembles soms toch opnames te maken in repetitieruimtes of op zelf gekozen locaties, al was het maar om samen de moed erin te houden en programma’s waar iedereen lang naar had uitgekeken toch te laten klinken.

Nieuwe muziek

Grande dame

Eindelijk weer live

Wat was het een verademing toen publiek weer in de zalen mocht plaatsnemen. Het slot van een weergaloos recital werd weer beantwoord met applaus in plaats van een ongemakkelijke stilte. Dat de zalen nog niet tot de nok vol zaten, namen we nog even op de koop toe. Voor het Avondconcert betekende het dat we weer écht live konden uitzenden, met de ongrijpbare sfeer die daarbij hoort.

In totaal waren we live bij maar liefst 71 concerten met daarbovenop nog tientallen opnames die we maakten voor een uitzending van een paar dagen later. Ook zat het Avondconcert op de voorste rij bij concerten in heel Europa dankzij de samenwerking met partners van de European Broadcasting Union.

Tegelijkertijd ontstond er een nieuwe werkelijkheid door de Russische inval in Oekraïne. Tijdens een indringende benefietavond sloegen in Nederland wonende musici de handen ineen om geld in te zamelen voor Giro 555.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verstilling

Spetterende avond

Om het jaar af te sluiten zochten we een paar mooie concerten uit die ons speciaal zijn bijgebleven om te luisteren in de dagen rond kerst en oud en nieuw. We hopen in 2023 weer samen verder te luisteren. Natuurlijk op de vertrouwde radio, maar vooral ook in de zalen die de steun van publiek nu meer dan ooit kunnen gebruiken.

Betoverend mooi

Jonge meesterpianist

Ster advertentie
Ster advertentie