Avondconcert

Wat hebben barok en gospel met elkaar te maken?

NTR
foto: Wouter Jansen
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat hebben barok en gospel met elkaar te maken?

Het is tijd om Kerst eens anders te vieren, dachten de musici van Holland Baroque. In 2019 nodigden ze het London Community Gospel Choir uit. En dit jaar zijn ze terug... Een muziekreis langs Händel en Tallis, maar ook Quincy Jones en allerlei traditionals. Echte gospel dus, maar ook echte barok. De kersttijd staat niet voor niets voor verbinding! Liefhebbers van beiden kunnen hun hart ophalen: op 22 december zenden we het concert The Birth of Gospel uit in het Avondconcert.

De violiste Judith Steenbrink is samen met haar tweelingzus het artistieke brein achter Holland Baroque. In een achter de schermen video uit 2019 vertelt ze: "Onze musici kunnen improviseren, we passen ter plekke partituren aan. We maken eigenlijk ons programma in de repetitie. Ik droom al zo lang om samen te werken met een koor dat óók zulke vrijheid kent."

Die vonden ze dus in het London Community Gospel Choir. Een groep gepassioneerde zangers die ooit werd opgericht door Bazil Meade. Hij zegt over de samenwerking: "De uitdaging voor hen was het leren om compleet vrij te zijn tijdens het uitvoeren. Te relaxen. En voor ons: wij moesten erg goed opletten, hun muziek leren en op een gospel manier gaan interpreteren."

Gospel Baroque

Met deze unieke samenstelling wisten ze in 2019 de harten van publiek en recensenten te stelen in hun concertprogramma Gospel Baroque. Het lijkt in eerste instantie niet een vanzelfsprekende samenkomst, maar als je het hoort vallen alle puzzelstukjes bij elkaar. Barok swingt even goed als gospel. Het spelen met de dynamiek, hard-zacht en aanzwellingen, werkt precies hetzelfde. Uiteindelijk brengt de barokke klank van het orkest een geheel nieuw licht op gospel, en omgekeerd horen we eigenlijk erg frisse barokmuziek.

The Birth of Gospel

Ook de redactie van het Avondconcert wist: deze combinatie moet in de gaten gehouden worden. Deze winter zijn ze dus terug, met een speciaal Kerstprogramma onder de titel The Birth of Gospel. Ze hebben hun tour afgeblazen zien worden, maar gebrand om muziek de wereld in te brengen, treden ze op speciaal voor radio en televisie. Het belooft een verrassend maar heerlijk concert te worden!

NPO 2 Extra

In de middag van 22 december is de uitvoering in Musis, de concertzaal van Arnhem. Het Avondconcert brengt deze opname diezelfde avond nog, om 20:00. Het concert valt op 25 december ook te bekijken, om 16:15 op NPO2 Extra.

Kun je niet wachten om de registratie van dit spetterende concert te zien? Kijk dan hieronder naar de webcast:

Birth of Gospel

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

woensdag 22 december 2021

Omroep

NTR

Componisten

Georg Friedrich Händel, Boris Ord, Kenneth Naylor, Johann Seabastian Bach

Ensembles

Holland Baroqu & London Community Gospel Choir

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Musis Sacrum - Parkzaal, arnhem

Ster advertentie
Ster advertentie