Avondconcert
NTR

Pärt in de spotlights

foto: ANP / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Pärt in de spotlights

Van dinsdag 22 maart tot met zondag 27 maart vindt het Pärt Festival plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Zes dagen lang staan de spotlights op Arvo Pärt, de componist uit Estland die vele luisteraars weet te raken met verstilde koorwerken en intieme composities.

Veel mensen zullen Arvo Pärt associëren met verstilling, meditatieve muziek waarop je heerlijk je gedachten de vrije loop kunt laten. Dat staat in schril contrast met de opening van het festival: uit een installatie van 144 scheepshoorns schalt de muziek van Pärt vanaf het terras van het Muziekgebouw aan 't IJ een kilometer ver over het water. Door de weerkaatsing op het IJ en de omliggende gebouwen ontstaat er een bijzondere klankdiepte, volgens de bouwer van de installatie, Christof Schläger. "Afhankelijk van de positie van de luisteraar lijkt de klankdiepte te bewegen. Als je als toehoorder wandelt, verandert het geluid. Een overweldigende ervaring."

Scheepshoornconcert Arvo Pärt

foto: Françoise Bolechowski

De installatie van scheepshoorns staat klaar voor de opening van het Pärt Festival

Het werk dat klinkt is Da pacem Domine, een roep om vrede. Pärt schreef het stuk in 2004 naar aanleiding van de aanslagen in Madrid, maar de muziek is nu minstens zo actueel. Arvo Pärt is zeer begaan met het lot van de Oekraïners. De steunbetuiging aan de Oekraïense bevolking, die Arvo Pärt op Facebook plaatste, werd duizenden keren gedeeld en bekeken.

Reportage scheephoorns

Pärt in het Avondconcert

Het Avondconcert doet de komende dagen verslag van het festival. Diverse concerten zijn live te horen en in de uitzendingen komen verschillende gasten langs. Op dinsdag zingen en spelen het Ests Filharmonisch Kamerkoor en het Tallinn Kamerorkest muziek van hun landgenoot. Zij gelden als dé Pärt-experts, dus het belooft een bijzondere avond te worden. Ook op donderdag zijn de zangers van het koor live te horen in een programma waar de koorwerken van Pärt centraal staan.

Ook vanuit Nederlandse hoek zijn er bijdragen aan het festival te horen in het Avondconcert. Trombonist Jörgen van Rijen speelt samen met Camerata RCO muziek van Pärt en aanverwante componisten. En natuurlijk kan het Cello Octet Amsterdam niet ontbreken. Zij werkten samen met de componist, die bij het horen van de acht celli verzuchtte: "Ik wou dat ik het octet veel eerder had ontdekt." De opnames van die concerten hoor je op zondagavond 27 maart in het Avondconcert. Tot slot hoor je op donderdag 31 maart een opname van het New European Ensemble en een opname van pianist Ralph van Raat met violist Taj Murray.

  • Dinsdag 22 maart 20:00 uur: Openingsconcert Pärt Festival door Ests Filharmonisch Kamerkoor en het Tallinn Kamerorkest o.l.v. Tõnu Kaljuste (bekijk het programma)

Avondconcert: Pärt Festival 2022

Avondconcert: Pärt Festival 2022

  • Zondag 27 maart 20:00 uur Jörgen van Rijen trombone en Camerata RCO | Cello Octet Amsterdam (bekijk het programma)

Avondconcert: Pärt Festival 2022

  • Donderdag 31 maart 20:00 uur New European Ensemble met Małgorzata Walentynowicz (piano), Rada Ovcharova (viool) en Emlyn Stam (altviool) (bekijk het programma)

Avondconcert: Pärt Festival 2022

Arvo Pärt

De diepgelovige Arvo Pärt duikt in de jaren '60 voor het eerst op. Zowel zijn rebelse muziek als zijn religie zijn in Estland - dat onder de invloedssfeer van de Sovjet Unie valt - verboden. Het leidde tot een existentiële crisis bij de componist; jarenlang kreeg hij geen noot op papier. In de jaren '70 vindt hij een nieuwe stem en weet daarmee vele luisteraars te raken. Zijn muziek is vereenvoudigd en is duidelijk beïnvloed door oude muziek.

In de podcast Het pad van Pärt spreekt presentator Hans Smit met de mensen rondom de componist om te ontdekken waar de aantrekkingskracht van zijn muziek in schuilt.

Luister naar het pad van Pärt

Het pad van Pärt

Het pad van Pärt

Ster advertentie
Ster advertentie