Avondconcert
NTR

Oud-leerlingen brengen hommage aan Coosje Wijzenbeek

  1. Klassiekchevron right
  2. Oud-leerlingen brengen hommage aan Coosje Wijzenbeek

In het Avondconcert van zondag 18 april brengen oud-leerlingen van vioolpedagoog Coosje Wijzenbeek een hommage aan hun docent die op 25 maart overleed. Op 18 april zou ze 73 jaar zijn geworden. Rosanne Philippens speelt met een ensemble, Rosa Arnold komt met het Ragazze Quartet en natuurlijk zijn de Fancy Fiddlers erbij.

Tijdens het concert spelen verschillende generaties van leerlingen van Wijzenbeek door elkaar. De Fancy Fiddlers zijn het strijkorkest dat Wijzenbeek zelf oprichtte om leerlingen te leren samenspelen. Rosa Arnold, violiste van het Ragazze Quartet, weet nog dat ze onder de indruk was toen ze het orkest zelf op jonge leeftijd hoorde spelen. “Dat wilde ik ook!”

Op 12-jarige leeftijd deed ze auditie bij Coosje. “Dat was reuze spannend, want ze filmde de auditie ook met een videocamera. Ze prikkelde mijn muzikaliteit heel erg door te vragen wat ik er zelf eigenlijk van vond. Ik was tot dan toe gewend dat een leraar vertelde wat hij ervan vond en dat ik dan braaf speelde wat er gevraagd werd. Nu moest ik zelf nadenken, hoe wil ík dat de muziek klinkt?”

Wijzenbeek staat ook aan de wieg van het Ragazze Quartet. Toen Arnold op 16-jarige leeftijd liet vallen dat ze wel eens in kwartet wilde spelen, zocht zij daar de juiste mensen bij. Toen ze voor het eerste concert een naam zochten pakte Wijzenbeek er enthousiast een woordenboek Italiaans bij. Op Arnolds suggestie om iets te doen met het feit dat ze met vier meisjes waren, kwam Wijzenbeek op ‘Ragazze Quartet’. Tijdens het concert zondag speelt het Ragazze Quartet Strijkkwartet nr.6 van Bartók.

Inmiddels is Arnold het enige lid dat van meet af aan in het kwartet speelde, maar in de begindagen speelde ook Rosanne Philippens mee. Zij speelt tijdens het concert op zondag Vioolconcert nr.4 van Haydn met een ensemble. Verder spelen de Fancy Fiddlers verschillende stukken van onder meer Vivaldi en Mozart en er is een gezamenlijke afsluiting.

Het concert ter ere van Coosje Wijzenbeek wordt op 18 april opgenomen in de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht en is die avond te horen in het Avondconcert.

Ster advertentie
Ster advertentie