Avondconcert
NTR

Wereldpremières van Nederlandse componisten tijdens Cello Biënnale 2022

foto: Guy Basabose Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Wereldpremières van Nederlandse componisten tijdens Cello Biënnale 2022

Tijdens de Cello Biënnale 2022 gaan er verschillende werken van Nederlandse componisten in première. In het Avondconcert klinken onder meer de eerste uitvoeringen van celloconcerten van Willem Jeths en Martijn Padding. Ook van de jonge componiste Karmit Fadaël en van Kate Moore gaat een werk in première.

Meer over de Cello Biënnale

Met zoveel premières van verschillende componisten komt de cello steeds weer op een andere manier naar voren. In het werk van Martijn Padding gaat cellist Matt Haimowitz als een bezetene te keer op zijn instrument. En alsof dat voor de klank nog niet genoeg is, zet hij een wegwerpkoffiebekertje onder de snaren voor een extra krasserig effect. Je hoort hoe dat klinkt tijdens het Avondconcert van zondag 30 oktober.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Componist Caliope Tsoupaki schreef een werk waarin ze veel gebruik maakt van de laagte van de cello, die klank heeft volgens de componist iets mythisch. Peter Vigh schreef muziek voor een voorstelling van het Cello Octet en een zangeres. In het stuk gaan de stem en de cello een interactie aan, maar dat niet alleen: de musici zullen ook dansen!

Kate Moore herinnert in haar stuk Frieda's Reis aan Frieda Belinfante, zij was een cellist en dirigent in het Amsterdam van voor de tweede wereldoorlog. Het stuk is geïnspireerd op haar vlucht uit Amsterdam toen de Duitse bezetter daar de dienst uitmaakte.

Beluister het verhaal van Frieda Belinfante in de podcast Muziek tot Leven - Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog

Voormalig Componist des Vaderlands, Willem Jeths, schreef speciaal voor de Cello Biënnale een nieuwe celloconcert dat te horen zal zijn in het Avondconcert. En een van de opvallendste nieuwe componisten van de laatste jaren is Karmit Fadaël. Zij schreef een stuk voor cello en lage strijkers dat op donderdagavond 27 oktober te horen is in het Avondconcert.

Karmit Fadaël was te gast in de Podium Witteman Podcast - Podium Klassiek Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie