Naar homepage
Avondconcert

35 jaar Calefax Rietkwintet
NTR

  1. Klassiekchevron right
  2. 35 jaar Calefax Rietkwintet

De mannen van Calefax zijn uitvinders van een heel nieuw genre: het rietkwintet. Een inspiratiebron voor de nieuwe generatie rietblazers die wereldwijd in hun voetsporen treedt. Dit jaar viert het ensemble zijn 35-jarig jubileum!

353371683b

Calefax bestaat uit Raaf Hekkema (saxofoon), Oliver Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot).

Repertoire van Calefax een voorbeeld voor velen

Het repertoire van Calefax omvat vele eeuwen muziek. Klassieke kamermuziek blazen zij nieuw leven in door het zelf te arrangeren voor hun eigen unieke rietkwintet-bezetting. Daarnaast zijn er intussen meer dan zeventig nieuwe werken voor Calefax geschreven door componisten van over de hele wereld. Diverse reizen en samenwerkingen met collega-musici zorgen ook voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie. Onder de naam Calefax Edition geeft de groep bladmuziek uit van de eigen arrangementen voor rietkwintet, waarmee ze een pioniersrol vervullen en dit nieuwe genre op de kaart zetten. Deze diverse muziek is inmiddels uitgebracht op 17 albums door het gerenommeerde Duitse platenlabel MDG én via het eigen label RIOJA Records.

Over de hele wereld ontstaan rietkwintetten in navolging van Calefax. Met masterclasses en workshops aan conservatoria en universiteiten draagt Calefax zijn specifieke werkwijze en muzikale ervaring over op nieuwe generaties. Zo fungeert de groep als inspiratiebron voor musici en componisten.

Welke prijzen won Calefax?

De groep won al veel muziekprijzen. Onder andere de Philip Morris Kunstprijs in 1997, de Kersjes van de Groenekan Prijs in 2001 en de VSCD-prijs Klassieke Muziek in 2005 zijn te vinden in de prijzenkast. Voor de familievoorstelling De Muziekfabriek won Calefax de Duitse Junge Ohren Preis.

Vertrek klarinettist Ivar Berix

Inmiddels heeft klarinettist Ivar Berix aangeven na 33 jaar te stoppen met Calefax. Hij wil meer tijd besteden aan andere projecten. Hans Haffmans sprak met hem op 5 november in Podium:

Luister naar de mooiste opnames van Calefax

Ter ere van hun 30-jarig bestaat tourde Calefax in 2015 door het land. Ieder concert werd Calefax vergezeld door steeds weer andere topsolisten. Tijdens dit concert in het Muziekgebouw hoor je pianist Ivo Janssen, sopraan Nora Fischer en trimbaspeler Stefan Lakatos.

Als het stof na de Eerste Wereldoorlog is gaan liggen breekt er een tijd aan waarin men hunkert naar vrijheid. In dit concert uit 2013 laten Calefax en sopraan Cora Burggraaf je horen waarom The Roaring Twenties zo'n bijzondere periode is in de muziekgeschiedenis.

Ster advertentie
Ster advertentie