Avondconcert

Première van Aart Strootman: Miniaturen bij een wereld die verdwijnt

NTR
foto: Patrycja Lassocinska
  1. Klassiekchevron right
  2. Première van Aart Strootman: Miniaturen bij een wereld die verdwijnt

Op zondag 2 oktober klinkt de première van een nieuw werk van componist Aart Strootman. In De Doelen voert het Laurens Collegium het werk Miniaturen bij een wereld die verdwijnt uit. Strootman schreef het werk op teksten van schrijver en filosoof Eva Meijer.

In 2021 schreef Eva Meijer het essay voor de maand van de filosofie, getiteld Vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt. Ze schreef het tijdens een verblijf van een week op Vlieland waar ze dan twintig jaar niet was geweest. In het essay gaat ze op zoek naar een wereld die verdwijnt. Zo staat niet alleen het ecosysteem van de Wadden onder druk door de klimaatverandering, ook haar eigen familiegeschiedenis ligt op het eiland, als stukken tijd die nooit meer terugkomen. Met hulp van filosofen, schrijvers, kunstenaars en haar hond Doris zoekt Meijer naar antwoorden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De teksten van Meijer vormden het startpunt voor Aart Strootmans compositie Miniaturen bij een wereld die verdwijnt. In het atmosferische werk klinken naast de teksten van Meijer ook delen uit het scheppingsverhaal, de koran en een gebed van de native American Ute-stam.

De première wordt gezongen door het Laurens Collegium met Wiecher Mandemaker als dirigent, bijgestaan door een bescheiden ensemble. Het hele concert met ook muziek van onder meer Copland en De Leeuw is te horen in het Avondconcert van 2 oktober.

Avondconcert: Stemweek Klassieke Top 400

Ster advertentie
Ster advertentie