Avondconcert
NTR

Muziek van rond de Middellandse Zee door Cappella Amsterdam

foto: Dylan Alcock - Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Muziek van rond de Middellandse Zee door Cappella Amsterdam

Dirigent Leonard Evers en Cappella Amsterdam reizen door het land met solisten uit het Middellandse Zeegebied. In hun programma alBahr staat muziek uit die regio, muziek waarin westerse en oosterse invloeden samenkomen.

Al Bahr - Mare Nostrum

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

woensdag 03 november 2021

Omroep

NTR

Componisten

Gerard Beljon, Sayed Darwish, Marko Nesic, Aftab Darvishi, Ibn Jafáya, Ahmed Adnan Saygunn

Uitvoerenden

Amira Medunjanin (zang), Rima Khcheich (zang), Anass Habib (zang), Sabra El Bahri-Khatri (zang), Laura Rodrigues Lopes (zang), Raphaela Danksagmüller (duduk + fujara), Ahmed el Maai (ud, kanun + zang), Beate Loonstra (harp), Misagh Joolaee (kamancheh), Claudio Spieler (percussie), Leonard Evers (Dirigent)

Ensembles

Cappella Amsterdam

Tijdperken

Romantisch, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Evers heeft een passie voor muziek waarin verschillende invloeden bij elkaar komen. “En dat gebeurt gewoon in ons vakantiegebied”, aldus de dirigent. “Met name in volksmuziek is dat zo. Wij denken vaak dat Arabische muziek helemaal niets van doen heeft met Europese muziek, maar dat is dus niet waar. Sterker nog: aan de basis van onze Europese muziek ligt de Arabische muziek. Al in de negende eeuw zaten de Moren in Andalusia, al werden die uiteindelijk weer verjaagd. Maar de musici zijn nog jaren gebleven en ze hebben zelfs aan het hof gemusiceerd. Uiteindelijk hebben ze onder meer de Franse troubadours beïnvloed. En andersom is het bij Arabische muziek ook het geval, daar is Byzantijnse muziek juist weer een van de pijlers.”

Volgens Evers ga je met andere oren naar de westerse klassieke muziek luisteren als je eenmaal weet dat de invloed over en weer zo groot is geweest. “Het maakt de muziek veel rijker.”

In Podium Witteman gaven Leonard Evers, Cappela Amsterdam, harpiste Beate Loonstra en zangeres Amira Medunjanin een voorproefje.

Tournee

Tot zaterdag 6 november touren Evers en Cappella Amsterdam nog met diverse solisten door Nederland. Onder hen zijn onder meer een aantal instrumentalisten en verschillende zangers afkomstig uit de landen rondom de Middellandse Zee. Ook zangeres Amira Medunjanin zingt mee, volgens Evers is zij de koningin van de sevdah. Sevdah is traditionele volksmuziek uit Bosnië en Herzegovina. “De muziek heeft sterke Ottomaanse invloeden. Het is muziek die met de moslims is meegekomen en nu heel erg bekend is, echte volksmuziek.”

Op woensdagavond 3 november was het programma alBahr live te horen in het Avondconcert vanuit het Muziekgebouw aan het IJ.

#8 - Jawa Manla & Jan Pieter Koch - Arabische Muziek (S02)

Ster advertentie
Ster advertentie