Avondconcert
NTR

Reizen en dwalen op het liedfestival in Zeist

foto: Mel Boas
  1. Klassiekchevron right
  2. Reizen en dwalen op het liedfestival in Zeist

‘Wanderlust’, dat is het thema van het liedfestival in Zeist dit jaar. Het draait bij deze concerten om reizen en dwalen. Met allerlei liederen die met dit onderwerp te maken hebben. Er zijn tien recitals te beluisteren en bijna twintig masterclasses. Donderdagavond 18 mei komt het Avondconcert live vanaf het festival met toepasselijke muziek van onder meer de Engelse componist Vaughan Williams.

Avondconcert: Songs of Travel vanaf het Internationaal Lied Festival Zeist

Het bekendste liedvoorbeeld van reizen en dwalen is misschien wel geschreven door Ralph Vaughan Williams. Zijn Songs of Travel baseerde hij op tekst van de Schot Robert Louis Stevenson. Centraal in de cyclus staat een man die er niet voor terug deinst alles te verliezen, om zo te vinden wat echt belangrijk is: in totale vrijheid leven. Door het laatste lied te eindigen met dezelfde akkoorden als die van het openingslied, lijkt het alsof Vaughan Williams met de cyclus de kringloop van het leven liet klinken. Begin en einde, leven en dood, het is allemaal met elkaar verbonden.

Engelse tegenhanger van Winterreise

Je hoort de liederen van Vaughan Williams, die je gerust een Engelse tegenhanger van Schuberts Winterreise mag noemen op donderdag 18 mei. Ze worden gezongen door bariton Konstantin Krimmel, begeleid door Malcolm Martineau op piano. Het recital wordt door de NTR live uitgezonden op NPO Klassiek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vluchten voor oorlog

Een ander bijzonder concert wordt gegeven door sopraan Lilian Farahani met Shermin Amiri als verteller. De laatste vluchtte in 2011 vanuit zijn geboorteland Iran naar Nederland. Tijdens dit recital vertelt hij over zijn vlucht vanuit een door oorlog verscheurd land. En daarbij klinken de mooiste liederen van Schubert, Debussy, Fauré en Strauss. Ook dit concert hoor je op NPO Klassiek, maar dan wel iets later: in het Avondconcert van 6 juni.

Masterclasses

Tijdens het festival zijn er diverse openbare masterclasses. Onder meer Elly Ameling, Robert Holl, Malcolm Martineau en Christine Schäfer geven hun inzichten door aan een nieuwe generatie. Ook een van de artistiek leiders van het festival, pianist Hans Eijsackers, doet mee.

Samen met bariton Henk Neven, de andere helft van de artistieke leiding, geeft Eijsackers ook een concert tijdens het festival. Op het programma staat Schuberts Die schöne Müllerin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Internationaal Lied Festival Zeist van 12 t/m 21 mei. Lees meer over wie wat waar en wanneer op de website.

Het Avondconcert

In het Avondconcert hoor je van zondag tot met donderdag iedere avond de mooiste concerten. Intieme recitals en indrukwekkende orkestwerken, gespeeld door de grote namen van nu en de sterren van de toekomst.

Ster advertentie
Ster advertentie