Avondconcert
NTR

Op reis door Italië met Lucie Horsch en de Nederlandse Bachvereniging

  1. Klassiekchevron right
  2. Op reis door Italië met Lucie Horsch en de Nederlandse Bachvereniging

Samen met de Nederlandse Bachvereniging maakt blokfluitiste Lucie Horsch in het Avondconcert van 10 maart een reis door Italië. Vanaf het podium welteverstaan, want echt reizen zit er voorlopig nog niet in. Op het programma: muziek uit Venetië, Napels en Rome.

In november speelden Lucie Horsch en de Nederlandse Bachvereniging het programma ook al. Toen was het nog voor dertig man publiek in verschillende sessies, nu voor een lege zaal met enkel een paar microfoons van de radio.

Horsch: “Het is fijn dat we het programma weer nieuw leven kunnen inblazen. We krijgen ook echt energie van met elkaar samenspelen en sfeer creëren. Het is wel een verschil als tussen hemel en aarde, spelen voor publiek of voor een lege zaal. Het zou denk ik al uitmaken als er tien mensen in de zaal zouden zitten. Elk moment kan er iets onverwachts gebeuren waar de luisteraars op reageren. Ik denk dat iedereen die wel eens bij een concert is geweest dat gevoel herkent.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het programma klinkt muziek uit drie steden. Elke stad heeft volgens Horsch een eigen karakter. “De muziek uit Napels werd gecomponeerd door operacomponisten. Dat hoor je er absoluut in terug, want de melodieën lijken op aria’s. De muziek uit Rome heeft juist een grootsheid en je voelt de invloed van het Vaticaan erin terug. Je kunt je voorstellen dat je daar rondloopt. Dat geldt ook voor de muziek uit Venetië, daarin hoor je de hoogteverschillen, alsof de torens uit de stad worden verbeeld.”

Voor Horsch was de muziek uit Napels een eye-opener. “Dat had ik niet verwacht, want ik kende die muziek niet zo goed als de muziek uit Venetië. De lyrische kwaliteit is erg mooi en de muziek past erg goed bij blokfluit. Het is bovendien ook erg leuk om te spelen. Voor mij was het programma daarom ook een ontdekkingsreis.”

Lucie Horsch en De Nederlandse Bachvereniging zijn op woensdag 10 maart vanaf 20:00 uur te horen in Het Avondconcert.

Omslag Decca / Dana van Leeuwen

Ster advertentie
Ster advertentie